Logotips d'organismes oficials

El PSOE demane una resposta urgent de DGA davant la pèrdua de cinc APN’s a la província

El Matarranya perdrà un agent forestal en els pròxims dies. L'associació dels APN d'Aragó demane una pròrroga de quatre mesos per a estos interins, mantenint-los fins que finalitze la campanya d'alt risc d'incendis forestals

Equips d'extinció forestal, durant un dels incendis que es va patir durant l'estiu de 2022 al Matarranya. Foto: R. Lombarte

Els socialistes han demanat al Govern d’Aragó una resposta urgent davant la imminent pèrdua de cinc agents forestals a la geografia provincial, denunciant a la vegada la «mala gestió» del departament de Medi Ambient sobre esta matèria. El vicesecretari general i portaveu del PSOE Teruel, Pedro Polo, ha instat al govern a reconsiderar la decisió de cessar els cinc APN (Agents de Protecció de la Naturalesa) just a les portes d’un estiu d’alt risc d’incendis forestals. Una d’estes cinc places afecte el Matarranya, concretament la persona assignada als municipis de la Sorollera, Mont-roig i Torredarques. En nota de premsa, Polo ha concretat que «el PP sempre opte per retallades i desprotecció. En situacions d’emergència necessitem decisions ràpides i efectives. No fer-ho podria tindre conseqüències catastròfiques per a la nostra província». Polo ha relacionat esta situació amb la falta d’interès polític i de lideratge en el servei provincial de Medi Ambient, i ha recordat que després d’un any de la constitució del nou govern autonòmic i el traspàs de les competències d’Agricultura a Turisme i Medi Ambient, continue sense existir un director provincial.

«Estem entrant en una campanya d’incendis que promet ser molt perillosa a causa de l’extrema sequera i l’elevada disponibilitat de combustible als nostres montes», cosa que els converteix en «autèntics polvorins». Per a Pedro Polo, «acomiadar a estos agents en este moment crític és irresponsable i temerari», afegint que són els APN’s els que «dirigeixen les quadrilles de protecció davant incendis. Són la peça bàsica del sistema d’extinció i prevenció d’incendis del Govern d’Aragó». El portaveu del socialistes a Teruel ha anat més enllà, i ha criticat durament el govern autonòmic per escudar-se en qüestions burocràtiques a l’hora d’executar estos cessaments. La llei marque que els funcionaris interins han de ser cessats del seu càrrec en complir tres anys de servei. En el cas dels APN del Baix Aragó (un agent assignat a Andorra i una altra al Matarranya), este cessament arribarà en qüestió de dies. Des de l’associació dels APN d’Aragó, i en una entrevista concedida fa uns dies a este mitjà, el president demanava una pròrroga de quatre mesos d’estos professionals «ben formats», i que els cessaments foren efectius a l’octubre, superada la temporada d’alt risc de foc.

Des de Torredarques, el seu alcalde, Luis Lasmarías, no ha amagat la seua preocupació, perquè el terme municipal té majoritàriament massa forestal i creu que estem davant d’un estiu complicat. «Si hi hagués un incendi de grans dimensions, hauríem inclús de desallotjar el poble», va recordar Lasmarías, que va valorar en gran paper que ha fet la APN assignada al seu municipi, tenint un gran coneixement del terme. Des de l’ajuntament, l’alcalde va afegir que «no entenem com no s’ha optat per una pròrroga d’estos contractes», cosa que contemple la llei, mínim fins que estos llocs de treball estiguen coberts per un altre professional. Des del territori recordaven que este cessament d’interins afecte set APN a tot l’Aragó, cinc d’ells a la província, i que en el cas de l’agent rural que s’ocupe de Mont-roig, la Sorollera i Torredarques, «deixarà de treballar de forma imminent per acumulació de vacances». De fet, i segons ha pogut contrastar este mitjà, acabarà esta mateixa setmana. Des de Torredarques també van lamentar que en cap moment se’ls hi ha dirigit el Govern d’Aragó per a comunicar esta decisió.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans