Ni aigua per a les explotacions d’animals ni per a les piscines
A la comarca veïna del Maestrat, municipis com Mirambell estan patint situacions límit per la falta d'aigua. El Govern d'Aragó descarte ajudes al transport d'aigua per al bestiar, i el PSOE acuse PP i Vox «d'abandonar el sector»
La situació que està patint el marge dret del riu Ebre és insòlita, i en algunes regions i comarques de Terol i de Castelló no recorden una sequera tan extrema, més severa inclús que la de fa tres dècades. Municipis com Ares del Maestrat o l’Anglesola fa setmanes que alerten dels problemes en el subministre d’aigua. A la comarca dels Ports, les cabanyes de Morella no passen pel seu millor moment. I en pobles com Mirambell, a la comarca del Maestrazgo, han hagut de prendre decisions dràstiques perquè una de les seues fonts s’ha eixugat. De fet, l’ajuntament ha acordat no obrir les seues piscines, encara que reconeixen que «és el mal menor». I és que ara mateix les explotacions d’animals de Mirambell no tenen assegurada aigua i el sector haurà de subministrar el bestiar en cubes. Un gasto addicional que pot posar contra les cordes el sector primari de la població. Una situació límit que el PSOE va traslladar la setmana passada a les Corts d’Aragó, demanant ajuda per al «transport d’aigua» de bestiar. Una petició que no ha rebut el beneplàcit de l’equip de govern.
Precisament, l’alcaldessa de Mirambell és Mari Carmen Soler, que alhora és diputada socialista a les Corts d’Aragó. En una entrevista concedida a matarranya.media, la primera edil de Mirambell va explicar que «hem vist molt reduïts els cabals de les fonts» que alimenten la població. «De fet, una està eixuta des de fa més d’un any, i estem molt preocupats pel futur de la zona. Portem dos anys en situació de sequera, els ramaders fa temps que porten palla i pinso al pessebre de les vaques, i és inviable que ara hagen d’assumir també el transport d’aigua». Soler va recalcar que «estem molt preocupats per la viabilitat d’estes explotacions», perquè al darrere hi ha «gent jove que ha decidit quedar-se al territori i no podrà assumir tots estos gastos». I encara estem al mes de juny, de manera que per davant queden «dos mesos que poden acusar més esta situació». Actualment, Mirambell va a la població veïna de la Cuba i «allí agarrem aigua per a les granges». Però «pensem que este estiu la situació serà agònica» perquè juliol i agost solen ser calorosos i molt secs.
Tot i que està dins dels Pueblos más Bonitos de España i el pes del turisme va en augment, Mirambell és un municipi que viu sobretot del sector primari. En este sentit, Soler va entendre que davant d’una situació insostenible, «les administracions estem per a donar resposta als ramaders i atendre les seues necessitats». D’aquí que parlar de despoblament i de combatre’l és «precisament això: usar els recursos en els moments d’extrema urgència». D’aquí la proposició no de llei (PNL) que va presentar el PSOE a les Corts d’Aragó la setmana passada, i que verse sobre la creació d’una línia d’ajudes al transport d’aigua per a les explotacions ramaderes que es troben en situació d’extrema sequera. A la vegada, Mari Carmen Soler va afegir que és imprescindible «destinar diners a un plan de xoc que done als ajuntaments finançament per a escometre obres hidràuliques, fer sondejos i basses d’aigua, i així estar preparats per a problemes de sequera i fer front al canvi climàtic». Des de Mirambell van afegir que la situació actual és més greu inclús que la sequera dels anys 90.
La proposició que va presentar el PSOE no va prosperar. De fet, des de l’equip de govern argumenten que «ja s’estan donant ajudes econòmiques al camp» per la sequera. Mari Carmen Soler va replicar que «la realitat és que encara no ha arribat ni un euro a les butxaques del sector primari», i en sessió de Corts va denunciar PP i Vox «d’abandonar als ramaders». L’alcaldessa de Mirambell va recordar que al municipi «no tenim aigua ni per a omplir les piscines. Primer hem d’assegurar l’aigua de boca per a les persones, després van els animals i en última instància està l’oci». Soler va explicar que en una explotació d’unes 200 vaques, el cost del transportar d’aigua en moments de molta calor pot suposar entre 5.000 i 6.000 euros al mes al granger, un cost «considerable» que pot posar contra les cordes la viabilitat d’estes explotacions. Mirambell i l’Anglesola són els dos municipis del Maestrat de Terol que es troben en una situació més complicada, encara que la falta de pluges i la sequera afecte altres municipis, com ara Cantavella, Tronxon o la Canyada.
Aquí pots escoltar l’entrevista que hem mantingut amb Mari Carmen Soler, alcaldessa de Mirambell: