Logotips d'organismes oficials

La Junta de Regants d’Arenys talle l’aigua de la séquia per les nits davant la sequera

Des del consistori també insten als veïns a fer un ús responsable de l'aigua, racionalitzant el consum domèstic i descartant regar i rentar els cotxes amb l'aigua de l'aixeta

Arenys de Lledó ha pres certes restriccions hídriques per afrontar els mesos més secs de l'any. Foto: M. Jiménez

Fa més de quinze dies que per les nits, des de les 8 de la tarde fins a les 7 del matí, es talle l’aigua de la séquia d’Arenys de Lledó. Esta mesura la va prendre la Junta de la Comunitat de Regants del poble amb l’objectiu de recuperar les reserves d’aigua per al municipi, davant el baix cabal que té ara mateix el riu Algars a causa de la sequera. Al mateix temps, l’ajuntament, a través d’un comunicat, ha instat tota la població a fer un ús responsable de l’aigua. És per això que recomane ni regar ni rentar el cotxe amb aigua de la xarxa pública, així com racionalitzar el consum domèstic, l’ús de dutxes, els WC, les rentadores, etc.

L’objectiu de totes estes recomanacions és, segons va explicar l’alcalde del municipi, Xavi Cortés, «cuidar les reserves d’aigua», i per això cal mantindre nets i conservar adequadament els tolls del riu Algars, que subministren l’aigua de boca per al poble i també per al reg. El tall d’aigua nocturn és la primera mesura que han pres des del municipi, però no descarten restringir els dies de reg si la sequera no remet i la crisi hídrica s’aguditze les pròximes setmanes.

Arenys té dos dipòsits d’aigua. El principal té una capacitat d’un milió de litros i l’altre, més menut, s’use per a fer el tractament de les aigües. Tenen calculat que a l’hivern, amb una població de 235 persones, tenen una autonomia d’aproximadament un mes. Però a l’estiu, el poble multiplique pràcticament per tres la seua població, i això comporte un augment del consum. «No podem confiar en l’aigua que tenim emmagatzemada perquè a l’agost el dipòsit no duraria ni deu dies», assegure l’alcalde. A més, Arenys té un nombre important de masos habitats. Són cases unifamiliars aïllades, la majoria de les quals no disposen d’aigua corrent, de forma que són socis de la séquia i se’n subministren l’aigua. Cortés recorde que a estes cases també se’ls ha d’assegurar el servei.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans