Logotips d'organismes oficials

Prohibit el bany als tolls de la Pesquera per alts nivells de bacteris

Els resultats de les últimes analítiques de Salut parlen de 1.600 unitats de formació en enterococo i 700 unitats en E-coli. També desaconsellen banyar-se a l'assut

Els rius Ulldemó i Matarranya han patit una baixada important del cabal este estiu per la severa sequera. Foto: NDM

A través d’un pregó, Beseit ha anunciat la prohibició de bany als tolls de la Pesquera. El motiu, els resultats de les últimes analítiques que el servei provincial de Salut ha fet al paratge natural, i que confirmen uns nivells disparats en E-coli i enterococo, dos bacteris d’origen fecal. De fet, el sistema d’informació sanitari Náyade, que s’encarregue de recopilar la qualitat de les aigües de bany, tant continentals com del litoral, especifique els resultats de les analítiques que es van fer a la Pesquera (al riu Ulldemó) i a la piscina natural de l’assut, al riu Matarranya, totes dos del passat 1 de juliol. En el cas de les analítiques de l’assut, on Sanitat recomane no banyar-se, el nivell del bacteri E-coli és de 690 unitats de formació per 100 mil·lilitres, mentre que el d’enterococo està en 1.000 unitats de formació. En el cas de la Pesquera, on directament quede prohibit el bany de forma temporal, la presència del E-coli se situe en 700 unitats de formació per 100 mil·lilitres, mentre que el d’enterococo el trobem en 1.600 unitats de formació. L’any passat, i en dies pràcticament idèntics, la presència del bacteri enterococo era d’escasses 9 unitats de formació.

Tot i que des de l’ajuntament han preferit no fer declaracions sobre les restriccions i recomanacions que provenen del Ministeri de Sanitat, sí que van anunciar que s’han fet unes noves analítiques a les zones de bany de Beseit i esperen rebre resultats per a este divendres. De moment, i fins a nova ordre, quede restringit el bany als tolls de la Pesquera i es recomane no banyar-se a l’assut. Pel que fa a la causa de l’increment de bacteris en els espais naturals de Beseit, s’especule que l’origen va lligat a les tronades de la matinada del 31 de juny al primer de juliol, quan en alguns punts del Port es van acumular entre 25 i 35 litros d’aigua, cosa que va fer moure les aigües estancades del riu. Precisament, un dels grans atractius que té Beseit són les seues zones de bany. Més encara en un any que el riu Algars està pràcticament sec o el Salt de la Portellada no baixe gens. Tot i la severa sequera que viu la comarca, en alguns tolls dels rius Tastavins i Matarranya encara es veuen bastants banyistes este estiu.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans