Logotips d'organismes oficials

La DANA deixa al Matarranya acumulacions d’aigua destacades

L'episodi de borrasques s'allargarà fins a mitjan setmana. Fins dimecres el territori es mantindrà en alerta groga per precipitacions abundants i granís

Tot i els darreres precipitacions el riu Tastavins baixa pràcticament sec al seu pas per Pena-roja. Foto: I. Aparicio

Finalment, les previsions de precipitacions al territori s’han complert. Este cap de setmana l’anunciada borrasca va descarregar amb abundància, especialment a la part sud de la comarca. El divendres passat ja s’avisava de l’arribada d’una DANA, un fenomen atmosfèric que va acompanyat de precipitacions intenses i violentes i canvis bruscos de temperatura.

El divendres les pluges es van concentrar especialment a la zona est i nord de la comunitat i van passar de llarg pel nostre territori. Però dissabte i especialment diumenge van arribar les esperades pluges al Matarranya. El pluviòmetre de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre que més acumulació va enregistrar va ser el dels Figuerals a Vall-de-roures. Durant tot el cap de setmana va comptabilitzar un total de 36,4 litres per metre quadrat, un volum d’aigua que feia mesos que no queia a la comarca. També cal destacar els 25,6 l/m² registrats a l’estació ubicada al pantà de Pena i els 24,8 de Mont-roig. A la zona més al nord de la comarca les precipitacions no van ser tan abundants, per exemple a Valljunquera van sumar només 9,8 litres i a Massalió 6.

Estes xifres podran augmentar en els pròxims dies perquè la inestabilitat es mantindrà encara este inici de setmana. De fet, fins dimecres estarem en alerta groga per precipitacions que poden ser localment fortes i anar acompanyades de granís. A partir de dijous, la DANA es donarà per superada, tot i que fins a finals de setmana encara es podria escapar algun ruixat puntual i poc important. Això sí, les temperatures es quedaran força baixes, amb màximes que rondaran els 20 graus i mínimes que estaran al voltant dels 10.

Este episodi va fer posar en marxa el nou Pla Especial de Protecció Civil per fenòmens meteorològics adversos d’Aragó. En zones d’Aragó com Calamocha, Albalate o Herrera de los Navarros estos dies es van veure afectats per grans riades i inundacions, però aquí en general les precipitacions no han fer mal i han estat ben rebudes. No obstant això, estes acumulacions d’aigua no capgiren la situació de sequera que arrosseguem al territori. A tall d’exemple tenim el pantà de Pena que en estos moments es troba tan sols al 23% de la seua capacitat amb 4,1 hm³.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans