Logotips d'organismes oficials

Arenys recupere «la normalitat» i l’aigua correrà per la séquia a partir de dissabte

La població de l'Algars ha aplicat diferents restriccions al llarg d'este estiu per a assegurar aigua de boca als veïns i segons residents. Les tronades dels últims dies han fet moure el riu

La séquia es va començar a restringir a finals del mes de juny a Arenys. Foto: M. Jiménez

Setembre ha vingut carregat d’humitat al Matarranya. En escasses 100 hores, alguns punts de la nostra geografia han acumulat entre 70 i 90 litros d’aigua. Unes precipitacions esperades encara que insuficients, sobretot si tenim en consideració que molts punts de la comarca arrosseguen dos anys de sequera. A bona part del Matarranya, entre la precipitació acumulada de l’any 2023 i la que portem del 2024, no arriben a la mitjana interanual. Ara bé. Està plovent, i de moment ho fa sense provocar desperfectes. Per tant, agraïda i benvinguda precipitació que a la conca de l’Algars està començant a revertir la delicada situació d’este estiu. De fet, la Comunitat de Regants d’Arenys de Lledó, després de reunir-se amb l’ajuntament, ha anunciat que el pròxim dissabte 7 de setembre soltaran l’aigua per la séquia per a reg en general. Una decisió que constate que els aqüífers s’estan recuperant i que trenque, al mateix temps, unes setmanes de severes restriccions. A finals de juliol, Arenys va acordar prioritzar l’aigua per al consum de boca, limitant el regadiu de l’horta i inclús tallant l’aigua de l’aixeta per les nits.

Xavi Cortés és l’alcalde d’Arenys, i va reconèixer que «gràcies a les pluges que hem tingut últimament s’estan recuperant els aqüífers, que estaven reduïts a la seua mínima expressió». Fa uns dies, i veient com revertia la situació, «l’ajuntament i la junta de regants ens vam reunir i vam acordar recuperar el reg a través de la séquia», de forma que es puguen regar els horts i armar-los de cara a l’hivern. Cortés va afegir que «desgraciadament, els horts d’estiu, a meitats de juliol, els vam deixar estar perquè no teníem assegurada l’aigua de boca per als veïns». L’alcalde d’Arenys va explicar que «els horts són tradició i sustent de moltes famílies. Formen part de la nostra vida. Tomates, bajoques, enciams, melons…» Però al ploure durant hivern i primavera en quantitats molt minses, «l’Algars i els tolls que ens abasteixen es van ressentir». I consensuat-ho amb la comunitat de regants, «vam haver de limitar el reg». La gran preocupació per al municipi era com afrontar el mes d’agost, perquè Arenys «tripliquem població» durant les Festes Patronals i molts dels segons residents allarguen les vacances fins a darreries de mes.

Les restriccions que va aplicar Arenys van ser progressives. Primer es va tallar l’aigua de la séquia per la nit, a la vegada que recomanaven a tots els veïns no regar ni rentar el cotxe amb aigua potable, així com racionalitzar el consum domèstic i l’ús de les dutxes. Les limitacions van anar en augment. En moments puntuals de l’estiu van tallar inclús l’aigua de l’aixeta per les nits, amb la finalitat d’allargar el màxim possible les reserves d’aigua. Xavier Cortés va recordar que «ens vam dirigir a la Diputació Provincial per escrit, i li vam traslladar la nostra por per la falta d’aigua». Inclús els van enviar fotografies per a constatar l’estat del riu Algars al seu pas per Arenys. Els Bombers de la Diputació van fer dos viatges d’aigua. Gràcies a les pluges que van caure al voltant de la Marededéu d’Agost, va moure el riu. D’aquí que des d’Arenys, i «veient que teníem disposició d’aigua, vam traslladar als Bombers que no eren necessàries més aportacions», tenint en consideració que «hi ha pobles que ho estaven passant pitjor». De totes maneres, Diputació i Bombers es van comprometre que en el moment que Arenys no tingués suficient aigua, «estarien al nostre costat».

Per a Xavi Cortés, que l’aigua torno a córrer per la séquia suposarà «recuperar la normalitat». Ara bé. L’alcalde d’Arenys va fer una reflexió sobre les reserves hídriques, entenent que «les autoritats competents, en este cas la Confederació Hidrogràfica i el Ministeri, haurien de traure del calaix els projectes de les basses laterals de la conca del riu Matarranya». Cortés va manifestar que «si volen que els pobles menuts tiren per avant i tinguen vida, necessitem aigua».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans