‘Huellas de agua’, un projecte de recuperació de les antigues basses empedrades d’Arenys de Lledó
Un grup de set jóvens d'entre 18 i 21 anys busca restaurar i crear una ruta a través d'estos emplaçaments històrics posant en valor la importància de l'aigua i la memòria de la localitat
Este pròxim dissabte 7 de desembre, el local de Cinema d’Arenys de Lledó, albergarà la presentació del projecte ‘Huellas de agua’. Esta iniciativa l’estan portant set jóvens de la localitat, concretament, Mª Pilar Serres, Andrea Puchol, Pau Mercadé, Estrella Klapwijk, Nuria Albesa, Lucía Juan i Cinta Carbó, tot ells d’entre 18 i 21 anys.
Amb este projecte, estos set ‘jóvens dinamitzadors rurals’ busquen recuperar els topònims i restaurar les basses empedrades del terme municipal creant, a més, una ruta per a poder visitar-les així com rescatar i mantenir viva la memòria local que hi ha darrere d’estos espais. La idea sorgeix, segons Mª Pilar Serres, “gràcies a l’Associació Cultural” El Galeró, concretament “va ser una idea de Miquel Canes, que està molt posat en el tema de topònims i busca visibilitzar el medi natural en el qual vivim”, de fet “va organitzar una excursió al voltant d’unes basses empedrades, ja que gairebé cada finca en té una”. Serres afirma que “ens va encantar i li ho agraïm molt a Miquel”, perquè així va néixer ‘Huellas de agua’.
27 basses, 12 pous, 6 fonts i 2 bassots, tots estos espais amb molta història, de fet, “per a moltes famílies era l’única font de manteniment que tenien, s’usaven per a abeurar animals o per a sulfatar“, entre altres coses. Des de ‘Huellas de agua’, ”intentarem recuperar estes històries, tot el que hi ha darrere d’estes basses”. A més a més, darrere de la neteja i recuperació d’estes antigues construccions i la creació d’una ruta natural que done a conèixer i pose en valor el turisme sostenible, “volem que siga una mica com una biblioteca humana, on podem anar escoltant els testimoniatges dels propietaris d’estes basses”. A través de diferents cartells informatius i codis QR, les persones que visiten estos espais podran accedir a tota esta informació.
Un projecte que té una clara intenció de protegir el medi ambient i és que l’aigua escasseja cada vegada més, fet que preocupa a molts municipis del Matarranya, i més encara des de l’última gran sequera que s’ha viscut este any 2024. Este grup de jóvens, en el seu vídeo presentació comenten sobre este tema, que “Arenys és un municipi que viu principalment de l’agricultura i del sector serveis, per la qual cosa l’aigua té especial importància i la sequera amenaça la flora i la fauna”, destacant també que “la majoria d’estes fonts i basses només les coneix la gent gran del poble” i els preocupa que es perden en la memòria d’estes persones. A més busquen ressaltar la bellesa natural, d’esta localitat situada a escassos metres del riu Algars, reclam turístic del qual també viu el poble.
Els objectius de ‘Huellas de agua’ tenen una clara intenció social. El projecte pretén ser cooperatiu, intergeneracional, turístic i econòmic, amb estes rutes transitables siguen amb bicicleta o caminant, i mediambiental, perquè entre molts altres usos, tal com apunta Serrer, estos punts d’aigua poden “ser d’utilitat fins i tot en el cas de petits incendis forestals” i per descomptat cultural, conservant la memòria històrica de la localitat a través de l’aigua.
Per a aconseguir l’objectiu han presentat la idea a ‘Made in rural’, un projecte de cooperació Leader ‘Joves Dinamitzadors Rurals’, en la seua vuitena convocatòria. A l’espera de saber si se’ls dona, o no, la subvenció els joves no paren i de fet ja han realitzat diferents iniciatives per a veure el seu somni fet realitat. Este pròxim dissabte, 7 de desembre, explicaran les seues idees i la forma d’execució, perquè el projecte veja la llum.
Escolta aquí l’entrevista completa amb María Pilar Serres, sobre el projecte ‘Huellas de Agua’: