Logotips d'organismes oficials

La Taula del Sénia promou un Camí Natural que connectarà el Parrissal i el Delta

El recorregut, d'uns 100 quilòmetres aproximadament, començarà a Beseit i saltarà a Fredes pel Tossal del Rei. Baixarà per la Sénia, Ulldecona i Santa Bàrbara en direcció Tortosa, on enllaçarà amb la Via Verda 'Vall de Zafan'

El Salt de Robert, a prop de Fredes, en un dels racons naturals per on discorrerà el futur camí natural. Foto: CEDIDA

Un Camí Natural vertebrarà tot el territori Sénia, enllaçant el Parrissal de Beseit i la Via Verda de la Vall de Zafan a l’alçada de Tortosa. Així ho han concretat des de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, entitat promotora d’este projecte, que va considerar que la proposta ha estat vista amb molts bons ulls per part del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del govern central. I no només perquè el futur ‘Camino Natural del Territori Sénia’ recorrerà poblacions de tres autonomies diferents, que també, sinó perquè a la vegada connectarà dos recorreguts de la xarxa dels camins naturals ja existents, com serien el ‘Camí Natural Matarranya-Algars’ i el ‘Camí Natural de la Vall de Zafan’. El nou itinerari tindrà uns 100 quilòmetres, aproximadament, i estarà dividit en 12 etapes. El recorregut començarà al mateix Parrissal de Beseit, on naix també el ‘Camí Natural Matarranya-Algars’, i pujarà a Fredes a través del Tossal del Rei. Una vegada a Fredes, la ruta baixarà el riu Sénia, passant per la Sénia, Ulldecona i Santa Bàrbara, entre altres poblacions, buscant la Via Verda a Tortosa, on podrem inclús continuar cap a la Ràpita i arribar a les portes del Parc Natural del Delta.

Tere Adell és la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, i va remarcar que «hem promogut el Camí Natural del Territori Sénia, un projecte que fa anys que tenim en ment i que este 2025 pot començar a ser una realitat». De fet, Adell va detallar que «és un projecte en el que estem molt il·lusionats» perquè «a banda de ser un itinerari que vertebraria el territori Sénia, serviria per a enllaçar dos camins ja existents», ampliant esta xarxa nacional. Dos camins, o inclús més, perquè recordem que el ‘Camí Natural Matarranya-Algars’ naix al Parrissal de Beseit i arribe, en el punt més septentrional, al terme municipal de Faió, connectant a la vegada amb l’etapa 36 del ‘Camí Natural de l’Ebre’, el qual va de Fontibre, a Cantàbria, fins a Deltebre i Camarles. Des de la Taula del Sénia, la seua gerent va recalcar que «el ‘Camí Natural del Territori Sénia’ tindria molts contrastos, des de paisatges d’alta muntanya a paisatges de litoral i de ribera», discorrent per racons emblemàtics, com el Tossal del Rei, i de gran valor natural, com ara el Parc Natural de la Tinença de Benifassà. Un camí natural que des del territori Sénia creuen que «serà un recurs d’atracció més per a este turisme sostenible i resilient pel qual apostem».

La creació d’este nou camí natural anirà a càrrec del Ministeri d’Agricultura, i la previsió és que al llarg del present 2025 es pugue iniciar una primera actuació. El futur itinerari constarà de 12 etapes, «algunes de més llargues i unes altres de més curtes», va concretar Tere Adell, amb la finalitat de establir «els inicis i finals de ruta» en municipis que vertebre este nou recorregut. Tal com van apuntar des de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, el Ministeri els hi va traslladar que «allí on sigue possible els trams seran accessibles», fent menció a bicicletes adaptades o a cadires de rodes. El camí natural es podrà fer caminant de punta i punta, i exceptuant el tram del Parc Natural de la Tinença de Benifassà, on està restringida la circulació de bicicletes, es podrà fer sobre dos rodes. En aquell tram s’aconsellarà el pas alternatiu per carretera. La xarxa de ‘Camins Naturals’ de l’estat està integrada per centenars de rutes perfectament senyalitzades. Només en el sector nord-est, que inclou Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, trobem 51 Camins Naturals i dos més en procés de creació. L’impuls dels camins naturals va a càrrec del Ministeri, però el manteniment i la conservació va a càrrec dels ajuntaments per on discorre els itineraris.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Tere Adell, gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans