Logotips d'organismes oficials

La Freixneda s’incorporarà al sistema ‘Porta a Porta’ el pròxim mes de gener

La Comarca del Matarranya ha impulsat durant estos dies xarrades i jornades de conscienciació per a implementar el sistema de l'orgànica als municipis de Beseit, Queretes, la Freixneda i Vall-de-roures

La Freixneda va celebrar la corresponent xarrada el dilluns de la setmana passada. Foto: NDM

La comarca del Matarranya farà un important pas en el reciclatge en origen a partir de l’1 de gener. Sigue a través del Porta a Porta, sigue a través del quint contenidor, els 18 municipis de la comarca implementaran algun sistema per a separar i reciclar la matèria orgànica el pròxim 2026. Després que tots els consistoris acceptaren cedir la recaptació de la taxa de gestió de residus a la Comarca del Matarranya, així com l’aprovació d’una taxa única per a tots els pobles, el següent pas ha consistit en impulsar xarrades informatives en aquells municipis que se sumaran pròximament a la separació de la matèria orgànica de la fracció resta. El cicle de conferències va començar a la Freixneda, que serà de moment l’única població que se sumarà al sistema ‘Porta a Porta’, el qual ja s’aplique a 13 municipis del Matarranya. La previsió és que la Freixneda s’incorpore al ‘Porta a Porta’ al mes de gener. De moment, Beseit, Calaceit i Vall-de-roures implementaran el ‘quint contenidor’ entre els seus veïns, que es podran adherir a la recollida selectiva de manera voluntària, i que és el sistema de separació de l’orgànica que, de fa uns anys, aplique Queretes.

L’ambientòleg Víctor Vidal ha estat la persona encarregada de donar estes xarrades al voltant del reciclatge en origen de l’orgànica, i que a partir de l’1 de gener, sigue a través de ‘Porta a Porta’ o a través del quint contenidor, implicarà els 18 municipis del Matarranya. Vidal va destacar que «a la Freixneda va anar molt bé, perquè la realitat és que al poble sempre han fet el ‘Porta a Porta’. L’alguatzil passe tres voltes per setmana per les cases del poble i recull la fracció resta». Les fraccions que es reciclen, com el cartró, els envasos, els olis i altres, es dipositen als punts comunitaris de reciclatge. Per tant, «el reciclatge de l’orgànica serà un pas més d’allò que ara fan, i l’adaptació serà bastant ràpida». Un repte majúscul suposen Beseit, Calaceit i Vall-de-roures, que són municipis «més grans» i que concentren molt resident vacacional. Vidal va reconèixer que «Vall-de-roures és el poble més complicat». Per la vila no és fàcil transitar. I a l’arrabal predominen els blocs de pisos. Per ara, Beseit, Calaceit i Vall-de-roures començaran amb el ‘quint contenidor’, igual com fa Queretes, i a poc a poc es treballarà per a millorar les taxes de reciclatge de l’orgànica.

La llei 7/2022 del 8 d’abril parle de residus, sòls contaminants i economia circular, i de cara al 2026 marque dos reptes. El primer, reciclar en origen, cosa que tots els municipis del Matarranya compliran. El segon, més difícil, és arribar a unes taxes de reciclatge del 55 per cent, un percentatge que els pobles que estan adherits al ‘Porta a Porta’ estan complint, però que no resulte senzill assumir a través del ‘quint contenidor’. Víctor Vidal va entendre que «la primera directriu la tenim salvada. Tots els pobles separarem en origen a primers de 2026. I la segona directriu l’haurem de perfeccionar». Un repte que, segons Vidal, és cosa de tots, «tant dels gestors com dels veïns i visitants del territori». Després de molts anys treballant i fent pedagogia, a municipis de la Terra Alta com Arnes han arribat a taxes de reciclatge del 82 per cent. Per arribar a estos nivells tan alts, Víctor Vidal va considerar que «cal treballar molt, i sobretot fer molta pedagogia entre els segons residents i els turistes» perquè són determinants en un territori on hi ha cada vegada més cases rurals, apartaments turístics i pisos d’ús turístic.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Víctor Vidal, ambientòleg de la Portellada, que és la persona encarregada de fer les xarrades informatives i pedagògiques als municipis que se sumaran al reciclatge de l’orgànica:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans