Les Corts aproven una iniciativa del PSOE per a resoldre els problemes que cause la fauna salvatge
El diputat Ángel Peralta sol·licite també ajuda directa a les societats de caçadors i a la comercialització de la carn de caça. Des de UAGA reconeixen que la sobrepoblació de fauna afecte tota l'autonomia

Les Corts d’Aragó han aprovat una iniciativa que va presentar el PSOE a través de la qual sol·licite al Govern d’Aragó que poso en marxa accions concretes per a reduir les maleses que provoque la fauna salvatge a l’agricultura i la ramaderia de la geografia aragonesa. Una proposta que va defensar el diputat socialista Ángel Peralta, a través de la qual han demanat ajudes a les societats cinegètiques i a la comercialització de la carn de caça, amb l’objectiu de reduir la densitat d’espècies com el senglar, el cabirol, el cérvol o el conill en aquells territoris on hi ha sobrepoblació de fauna. La iniciativa va quedar completada per una esmena que ha registrat CHA, i que va ser aprovada per tots els grups i l’abstenció del PP, formació política que governe en minoria a l’Aragó. De fet, fa escasses setmanes, i a una pregunta llançada des de la bancada socialista sobre la gran presència de fauna salvatge, l’equip de govern va negar que existís un problema. Al cap de pocs dies, però, i aprofitant la celebració de la conferència sectorial de Pesca i Agricultura i Desenvolupament Rural, el conseller del ram, Javier Rincón, li va requerir al ministre Luis Planas una estratègia nacional per a combatre la sobrepoblació de certes espècies cinegètiques.
Des del grup socialista aragonès li van recordar al Govern d’Aragó que altres autonomies ja estan promocionant la carn de caça com a valor afegit d’esta activitat, i el diputat Ángel Peralta va insistir en la necessitat de prendre mesures en esta direcció. Precisament, territoris veïns com Catalunya o el País Valencià estan impulsant accions extraordinàries, orientades a ampliar les temporades de batuda i fomentant la carn de caça. En este sentit, Peralta va recordar que «la fauna cinegètica forme part del nostre patrimoni natural i jugue un paper important en l’equilibri dels ecosistemes», però «a moltes zones de l’Aragó la proliferació de determinades espècies com són el senglar, el cabirol, les cabres o els cérvols estan generant un impacte negatiu en sectors com l’agricultura o la ramaderia». És per això que des del grup socialista consideren «imprescindible» adoptar mesures efectives per a previndre i mitigar les maleses que provoquen, així com un pla per a fomentar la captura i reduir els desperfectes econòmics i ambientals que ocasionen. La llebre davant d’esta preocupació va saltar precisament des del Matarranya, on alguns agricultors van manifestar que les espècies cinegètiques estan arrasant amb els camps de cultiu.
Reaccions des de la UAGA
Sobre la sobrepoblació d’espècies salvatges també es va referir l’organització agrària UAGA. En una entrevista que va concedir Javier Fatás a matarranya.media precisament el dia de Sant Isidre, el responsable de l’organització va detallar que «en els últims 15 anys s’està accentuant més la sobrepoblació» de certes espècies salvatges. Fatás va considerar que «estem arribant a uns límits insuportables en moltes zones. L’abandonament de la ruralia, el progressiu despoblament del món rural i la baixada de la dedicació cinegètica», amb uns caçadors que en molts casos «s’estan fent grans i no tenen relleu generacional», s’ha traduït en uns majors efectes de la fauna salvatge en els camps de cultiu. De fet, Javier Fatás va manifestar que «la caça per si mateixa no té capacitat de retindre este augment de població». D’aquí que són necessàries mesures per a lluitar contra les destrosses que estan provocant gairebé a tota la geografia aragonesa. A les zones de regadiu, però extensible també a algunes comarques de Terol, tenim els desperfectes i les maleses que provoque al conill. Aquí al Matarranya, com va traslladar Fatás, les principals queixes arriben dels ungulats, i molt especialment del senglar i el cabirol.
Des de la UAGA, Fatás va traslladar que «estan fent unes maleses enormes, sobretot en plantacions jóvens de llenyosos i també en els sembrats. En definitiva, molt de mal, diferents espècies i una població que va creixent». Pel que fa a possibles remeis, Fatás va considerar que «s’ha de pensar en una estratègia de control poblacional». Des del seu punt de vista, i tal com va traslladar l’organització agrària fa uns dies en una reunió, el que no es pot fer és tancar els ulls i que «amb els ungulats passe el mateix que amb el conill». Javier Fatás creu que s’hauria de deixar caçar tot el que sigue possible, així com «establir una densitat màxima d’animals per coto i que cada coto posés les mesures necessàries per a controlar eixa densitat». Fatás va sentenciar que «hauria d’haver-hi un control molt seriós» de la població cinegètica. També va fer menció al foment del consum de carn de caça, tot i que no va amagar que ha quedat molt relegada dins de la nostra dieta. A més a més, va reflexionar sobre compensacions als agricultors afectats. «Al Matarranya és una animalada. Pràcticament has d’aixecar un tancat per cada arbre que plantes», perquè si no t’arrisques a que se’l mengen durant els primers anys.
Aquí pots escoltar l’entrevista que en el seu dia li vam fer a Mari Carmen Soler, diputada socialista i alcaldessa de Mirambell, al voltant de la fauna salvatge i la moció que registraven a les Corts:
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Javier Fatás, responsable de la UAGA, al voltant de la sobrepoblació de fauna salvatge: