Logotips d'organismes oficials

Fórnols està incomunicat per les incidències telefòniques

Després de més de 10 dies sense telefonia fixa i restablir el servei, ha tornat a fallar

Casi totes les cases tenen contractat el telèfon fixe / Foto: Ajuntament de Fórnols

Ja fa temps que Fórnols viu una situació complicada: pocs són els mesos en què no han tingut una incidència en el servei de telefonia fixa. Però, darrerament, la problemàtica s’ha agreujat. Al setembre el poble va restar incomunicat durant més de deu dies i, des de llavors fins a novembre, s’han vist afectats per este problema de manera constant.

L’última incidència justament es va iniciar el passat 4 de novembre i va perdurar fins al dia 15, deixant al poble i tot el seu veïnat incomunicat de manera ininterrompuda durant 11 dies. El cap de setmana la telefonia fixa va funcionar amb normalitat però avui mateix, dilluns 18 de novembre, ha fallat de nou i Fórnols torna a estar sense este servei bàsic.

Des del Consistori estan desesperats: «truquem diàriament a l’operadora però no aconseguim parlar en ningú. Quan es restableix la telefonia tampoc ens expliquen quin és l’origen del problema», comentà Daniel Ferrer, alcalde del municipi. Prosseguí: «Com a ajuntament estem disposats a col·laborar en ells i ficar los mitjans necessaris per a resoldreu, però mai hem pogut parlar directament en ells».

Per això, des de l’ajuntament s’han posat en contacte formalment amb la Diputación Provincial de Teruel esperant que des d’esta institució es faci força per a què la companyia subministradora resolgui el problema de manera definitiva.

En realitat, Fórnols no és l’únic poble de la España Vaciada que es troba en una situació així. Telefònica, l’empresa que gestiona dit servei al municipi matarranyenc, també ha deixat sense telefonia a pobles rurals d’altres comunitats autònomes, en unes circumstàncies similars a les de Fórnols. «No hem detectat que hi hagi cap element físic afectat, com pals de telèfon, cablejat, etc. Els veïns tampoc han vist a cap tècnic treballant en la problemàtica i, per tant, no sabem com solucionen les incidències», concretà Ferrer.

Un assumpte difícil de gestionar i que, a més, pot comportar greus conseqüències per al poble. D’entrada, la tassa d’embelliment és important i moltes persones tenen com a únic mitjà de comunicació amb els familiars o el servei mèdic el telèfon fixe. Això s’agreuja en el cas d’emergències, ja que el serveis de teleassistència que tenen alguns veïns i veïnes tampoc funciona. En este sentit l’alcalde comenta que «per sort sóc metge i, per tant, puc actuar si hi ha alguna urgència mèdica».

Però este no és l’única dificultat. Tal com es comenta des d’alcaldia, hi ha diverses empreses que estan plantejant-se el seu establiment a Fórnols i estos problemes de comunicació constants poden suposar un impediment per a què ho fassin. A més, per a les empreses ja instal·lades a la zona o per al propi Consistori resulta difícil gestionar el dia a dia i continuar treballant amb normalitat sense aquest servei bàsic.

Com és d’esperar, els habitants de Fórnols estan enfadats i molestos perquè consideren que aquest és un servei públic pel qual, a més, els hi estan cobrant la quota íntegra. En este sentit, Ferrer aclareix que «cada usuari pot reclamar a Telefònica que els hi reste l’import pels dies que han estat sense servei». A Fórnols hi ha una vuitantena d’habitants empadronats i, en total, es tenen concertades una trentena de línies fixes, nombre que suposa que pràcticament totes les cases tenen contractat este servei.

SABINA COLOMÉ
Mitjans