Logotips d'organismes oficials

Calaceit convertirà la Fira de l’Oli en un Gran mercat Nadalenc

Novetats, atraccions i tot això sense perdre la seva finalitat principal de promocionar el seu producte estrella: l’oli d’oliva

La cita firal de Calaceit, dedicada a l’oli, aquesta edició es renovarà. Després de fallar a la data tradicional al mes d’abril per la celebració de les eleccions municipals, la fira arribarà a les portes de Nadal. El caràcter hivernal i l’esperit nadalenc seran el plat principal d’aquesta renovada fira que es convertirà en un mercat nadalenc durant el pont de desembre. “Tot l’Ajuntament vam pensar que aquesta era una bona data per aprofitar el turisme. Si el temps acompanya, creiem que podria funcionar molt bé i estem molt il·lusionats”, va admetre Carlota Núñez, alcaldessa de la localitat.

Les activitats es desenvoluparan de divendres a dilluns dedicant especialment el cap de setmana a la cita firal que s’inaugurarà el dissabte a primera hora. La col·loquialment coneguda com la ‘Plaça Nova’ o de Santiago Vidiella albergarà l’epicentre del mercat nadalenc. Una pista de gel arribarà a Calaceit del 6 al 9 de desembre perquè els més atrevits puguin lliscar pels carrers d’un dels pobles més Bonics d’Espanya. Les caravanes gastronòmiques o ‘food trucks‘ seran una altra de les novetats que portaran l’esperit familiar a la cita nadalenca.

Un esdeveniment completament renovat que també canviarà d’ubicació. En aquesta nova fira de Calaceit, els expositors se situaran a l’aire lliure. “L’arquitectura del municipi és estupenda i volem traslladar la fira al centre històric”, va explicar Núñez. Així doncs, els monuments més impressionants de la localitat seran testimonis d’aquest mercat nadalenc. L’església, la plaça, l’Ajuntament i el carrer Major estaran replets d’aparadors.

Novetats, atraccions i tot això sense perdre la seva finalitat principal de promocionar el seu producte estrella: l’oli d’oliva. Coincidint amb l’inici de la recollida del fruit, Calaceit l’homenatjarà també en la seva nova fira. Els expositors dedicats a l’oli seguiran sent els mateixos. Entre ells hi haurà estands del producte comarcal, cooperatives i agricultors ecològics de Calaceit i del Matarranya. També hi haurà un altre tipus de mostres relacionades amb el producte. “La idea és que el visitant pugui veure, per exemple, la mòlta de l’oliva per obtenir l’oli i que els mateixos productors puguin impulsar els seus productes a través de la fira i amb tota la campanya per davant”, va admetre Núñez.

L’economia de la localitat se sustenta en gran part per aquest sector agroalimentari que seguirà sent l’eix vertebrador de la cita firal. La promoció i l’impuls de l’oli ara tindran tota la campanya per davant per poder donar els seus fruits. Les activitats es complementaran dedicant la jornada del dia 6 a les oliveres singulars del Matarranya.

Les associacions locals col·laboraran organitzant activitats infantils i estands. “Si els veïns s’involucren, una part de l’èxit està assegurat. I si es treballa en grup, tot és millor i en aquest cas estem molt agraïts a tots i especialment a Fran Gasulla, regidor de Fires”, va comentar l’alcaldessa. En aquest sentit, va agrair a les desenes de persones bolcades en la nova iniciativa.

Després de 32 anys, una nova cara mostrarà que les necessitats populars han canviat cap a un caràcter molt més social i Calaceit serà testimoni d’això.

PAULA VIVER
Mitjans