Logotips d'organismes oficials

Els pressupostos de Massalió per al 2020 dependran de les subvencions

El carrer Rehuerta, la captació d'aigüa i l'enllumenat LED són els principals punts que necessitaran subvenció

El carrer Rehuerta en l'estat actual / Foto: P.Viver

L’arribada de l’últim mes de l’any significa per a tots els organismes públics l’aprovació dels comptes generals per a l’any vinent. Els ajuntaments del Matarranya no són una excepció. Les inversions i les despeses que es preveuen per al 2020 són els punts forts de les últimes sessions plenàries d’enguany. Massalió va aprovar fa unes setmanes uns pressupostos que es qualifiquen com “amb poc marge d’inversió” i que es van establir amb un previ consens que va suposar l’aprovació per unanimitat.

Uns comptes que comptaran amb tres partides principals i més de 600.000€ que es pretenen completar amb 3 partides del Fons d’Inversions de Terol per a poder executar-se. El Consistori de la localitat ha fixat el seu primer objectiu al carrer Rehuerta on se situa la Cooperativa de la Bresquilla i un dels llocs més concorreguts de la localitat durant la temporada de fruita amb camions de gran tonatge. Per a 2020 el consistori pretén iniciar les obres de pavimentació que haurien de desenvolupar-se en 2 o 3 fases sol·licitant una primera per a afrontar l’obra amb fons de FITE.

Uns 50.000€ del fons d’inversions serien necessaris per a remodelar la captació de l’aigua de boca del municipi. Massalió, com la resta de municipis del Matarranya pateix a l’estiu les sequeres i problemàtiques que assoten al territori amb la falta d’aigua de boca. Una captació que actualment està elevada sobre el nivell del riu i que davant les males condicions climàtiques no aconsegueix captar l’aigua que posteriorment es bomba als dipòsits municipals. Aquesta millora, que consistiria en l’adequació de la captació diversos metres més a baix, no sols dependrà de les ajudes al consistori, sinó dels permisos de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i de l’Institut Aragonès de Gestió Ambiental.

La línia sostenible continuarà al capdavant amb l’equip de govern del socialista Rafa Martí que espera rebre una ajuda econòmica de la Unió Europea amb la finalitat de substituir l’enllumenat públic a LED i així poder disminuir la despesa elèctrica del municipi en un 50%. “Demanarem unes subvencions de la UE per a substituir tot l’enllumenat amb una partida de 76.000 euros per a realitzar la primera fase i així disminuir la potència i pagar menys en les factures de llum”, va assegurar l’alcalde.

Des de fa anys i després de l’aprovació de les últimes lleis que impedeixen gastar els romanents dels consistoris i que inclouen termes com els “sostres de despesa” i l’”equilibri pressupostari”, els ajuntaments xicotets com els de la comarca del Matarranya que compten amb pocs ingressos i altes taxes, depenen pràcticament íntegrament de les possibles subvencions que reben.

De les xicotetes partides destaquen uns 10.000€ que l’ajuntament pretén destinar a reubicar les antenes de telefonia mòbil i de televisió. Un projecte que veurà la llum, si és possible tècnicament, per a disminuir l’impacte visual i evitar possibles radiacions als habitants de la localitat.

La línia sostenible es continuarà amb la readecuació de l’abocador municipal “que actualment no està molt ben condicionat i que intentarem reconvertir-ho, barrar una zona i realitzar un control perquè en els pròxims anys no hi haja problemes”. Pel que concerneix cultura, Martí intentarà fer realitat la ‘ruta ciclable dels 4 piurons‘ que se situen en el terme municipal de la localitat i que daten de 1700.

PAULA VIVER
Mitjans