Logotips d'organismes oficials

Un 2020 ple de projectes patrimonials per al castell i l’església de Vall-de-roures

Un nou espai expositiu de 350 m2 i l'obertura del passadís entre el castell i l'església, algunes de les novetats que es preveuen per als propers mesos.

El Castell de Vall-de-roures segueix en obres de millora / Foto: S. Colomé

El projecte de millora del castell de Vall-de-roures avança a bon ritme. Una de les obres més destacades del 2019 va ser l’acondicionament dels merlets, que ha permès als visitants passejar per un nou espai.

Per a este 2020 es preveuen encara més reformes. “Tenim novetats bastant importants per a enguany. Podrem fer, de manera immediata, la connexió entre l’església i el castell”, afirmà Manolo Siurana, president de la Fundació Valderrobres Patrimonial.

Justament la tramitació d’aquest projecte ha estat difícil. Primer, va ser necessari comptar en l’aprovació de la Comissió de Patrimoni. Després, feia falta arribar a un acord amb l’Arquebisbat de Saragossa, propietari de l’Església. Després de dos anys de reunions i negociacions, el passat novembre es va arribar a un tracte en la institució eclesiàstica, que permetrà començar les obres de manera imminent.

“Aquestes obres són molt importants perquè permeten recuperar la comunicació original entre l’església i el castell, que es bloquejà amb l’abandonament del recinte al segle XIX”, comentà Siurana. A més, afegí “recuperarem aquest passadís que és arquitectònicament interessant i, a més, la tribuna, l’espai més destacat de l’església”. Una tribuna que, en un futur, també servirà per a exposar la creu processional del segle XVI, una de les joies artístiques més interessants de tota la comarca.

Per si això fos poc, una altra de les novetats a destacar és que també es preveu recuperar un soterrani del castell, al qual se li donarà diferents funcions. Aquest espai, de quatre-cents metres quadrats de superfície, facilitarà la mobilitat dels visitants, albergarà la botiga del museu i uns nous banys. A més, comptarà amb un nou espai museogràfic on es preveu instal·lar una exposició que explicarà el procés de recuperació del castell i l’església, i que inclourà restes arqueològiques que ara mateix no són accessibles al públic.

SABINA COLOMÉ
blank Mitjans blank