Logotips d'organismes oficials

Vall-de-roures aprova varies mesures per pal·liar els danys del temporal

Al ple va generar-se tensió perquè el pavelló té una assegurança per responsabilitat civil però no per danys pròpis

Només els danys al pavelló suposen al voltant d'un milió d'euros. / Foto: J. Puig

Ahir a la tarde Vall-de-roures va celebrar un dels plens més importants dels darrers mesos. En set punts a l’ordre del dia i deu dels onze regidors, la convocatòria s’inicià en les aprovacions més procedimentals.

Després d’aprovar l’acta del ple anterior i diversos decrets d’alcaldia, el tercer punt constituí l’acceptació del conveni en l’Associació Musical Banda Comarcal San Antón, a la que s’ha incrementat l’aportació fins a 47.000 €.

Després, s’aprovarà l’inici, tramitació i plecs de contractació de l’obra de restauració del Castell de Vall-de-roures. Una reforma que es durà a terme gràcies a la concessió de la subvenció del 1,5 % cultural i que consistirà bàsicament en fer obres de millora i consolidació d’algunes sales del castell especialment malmeses. El valor de la licitació és de 982.004,56 € en dos anualitats i es poden presentar ofertes fins al proper 17 de febrer. El plaç d’execució del contracte serà de 18 mesos a partir del 2 de març del 2020. “Pensem que estes obres de millora faran augmentar el nombre de visitants del castell”, comentà Carlos Boné, alcalde del municipi.

El següent punt de l’ordre, de plena actualitat, va fer referència a les mesures a adoptar des del consistori per tal de fer front als danys causats pel temporal ‘Gloria’. En este sentit, es van plantejar diversos punts. D’entrada, s’aprovà sol·licitar la declaració com a zona catastròfica, tenint també en compte l’anunci del president del Govern d’Aragó de l’agilitació d’una Llei d’Emergències. A més, s’afegí que l’ajuntament procurarà sol·licitar totes les ajudes disponibles a través de les diverses administracions.

Per a afavorir als particulars, l’alcalde Carlos Boné va anunciar l’exempció de les llicències d’obres per a tots aquells que hagin de dur a terme actuacions pels desperfectes ocasionats per ‘Gloria’. A més, des del consistori sol·licitaran al Govern d’Aragó la reducció del percentatge dels mòduls a pagar pel sector primari.

En este punt Boné també va aprofitar per reclamar una millor coordinació dels serveis en casos d’emergència. “Estar sense telèfon, ni fixe ni mòbil, ni tan sols del 112, al segle XXI és una bogeria. Si ja és difícil coordinar una situació d’emergència com esta, sense comunicació és impossible.”.

Subratllà la mala gestió feta per a l’empresa subministradora d’electricitat, Endesa, a la que reclama responsabilitats. “Durant la nevada del 2013 Endesa es va comprometre a reparar i reforçar les línies de llum per a que no es repetís lo succeït. Estem a 2020 i encara no s’ha fet. Ja està bé de promeses que no es duen a terme! Encara que siguem pocs, tenim el mateix dret que tothom a tenir uns serveis mínims”, incidí Boné. A més, l’alcalde també va remarcar la importància d’avançar la contractació de les quadrilles forestals per a que puguin actuar en temporals d’este tipo.

En el torn de preguntes va sorgir certa polèmica per la concreció d’un assumpte al voltant de l’afectació de la nevada a la capital del Matarranya. Miguel Ángel Estopiñá, portaveu del PSOE, va preguntar per l’assegurança del pavelló municipal, el qual ha resultat molt malmès durant la passada nevada. Boné li concretà que el pavelló té una assegurança de responsabilitat civil però no per danys propis. L’alcalde va especificar que l’edifici estava en procés de rehabilitació i s’esperava assegurar-lo un cop s’acabessin les obres, per tal de revaloritzar-lo.

“L’ajuntament mai havia tingut cap assegurança fins que vam entrar natros al govern. La passada legislatura vam assegurar els edificis nous”, comentà Boné. Afegí: “estava convençut que s’havia gestionat l’assegurança. Entono el mea culpa com a màxim responsable d’esta institució. Treballaré per intentar aconseguir les majors ajudes possibles per a recuperar el pavelló lo mes prompte possible i que als veïns i veïnes els hi costi el mínim possible”. L’alcalde de Vall-de-roures va aprofitar per recordar que quan van arribar a l’ajuntament es van trobar un deute de 1.200.000 €, el qual han liquiditat durant els dotze anys de mandat.

Per acabar, el darrer punt del ple va consistir en l’aprovació del suport a l’associació Repavalde, la qual ha aconseguit recollir 4.500 firmes amb l’objectiu de visibilitzar la necessitat de netejar la ribera del riu Matarranya. En este sentit, Boné incidí en què “si no es neteja el riu, això es pot convertir en un problema serio. Fins ara només han hagut danys materials però en el futur podrien arribar a ser danys personals”. Des de CHA, la seua portaveu Maria Moral, també va voler comentar que “aprovem totalment el que s’està plantejant des de Repavalde. A banda del mal efecte, el principal problema és la possible perillositat. També volem senyalar que l’actuació no s’ha de quedar en una neteja momentània sinó que pensem que es necessària una reflexió col·lectiva sobre per què tenim esta problemàtica de manera reiterada”.

 

SABINA COLOMÉ
Mitjans