Logotips d'organismes oficials

Queretes compleix 30 anys celebrant la festa de Santa Àgueda

Calaceit, Queretes, La Portellada i La Vall han sigut els primers pobles a celebrar Santa Àgueda

Video Thumbnail
Santa Agueda Queretes
Amb l'arribada del febrer les dones prenen el Matarranya. Tot el territori es revoluciona per celebrar una de les festivitats més arrelades al territori. La celebració de Santa Àgueda és una de les poques que arriba a tots els punts de la comarca i any rere any fa eixir a les dones al carrer per rei

Amb l’arribada del febrer les dones prenen el Matarranya. Tot el territori es revoluciona per celebrar una de les festivitats més arrelades al territori. La celebració de Santa Àgueda és una de les poques que arriba a tots els punts de la comarca i any rere any fa eixir a les dones al carrer per reivindicar el seu paper en la societat.

Els primers municipis a celebrar la festivitat ha sigut Calaceit, Queretes, La Portellada i La Vall, que ho van fer aquest primer cap de setmana de febrer. Les altres localitats ho festejaran el pròxim, uns dies després del 5 de febrer, el dia marcat al calendari com el de la patrona de les dones. A Queretes la jornada va ser especialment sentida, ja que enguany la festa complia 30 anys a la localitat.

Per Santa Àgueda no pot faltar una dolça tradició, les típiques ‘mamelletes’, uns pastissets que acompanyen les menjades de germanor. I és que santa Àgueda és sobretot una festa per fer pinya entre les dones, trobar-se i disfrutar en companyia.

Pels diferents pobles del Matarranya a Santa Agueda és combinen els actes més tradicionals amb altres més festius o culturals, com teatre, vaquetes o ball.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans