window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Sant Blai reuneix els veïns de Fórnols per reivindicar per Montserrate

Després d'haver-se esfondrat part de l'ermita de Montserrate situada a Fórnols causa de les conseqüències climatològiques del temporal Glòria durant el mes de gener, no s'han fet esperar les reaccions.

Els veïns de Fórnols van cantar 'Els Goigs', no per demanar pluges, sinó perquè arriben ajuts per arreglar l'ermita.

Després de ser coneixedors de l’estat actual de l’ermita de Montserrate, declarada Bé d’Interès Cultural, la població de Fórnols va organitzar aquest dilluns dia 3 de febrer amb motiu de la festivitat de Sant Blai, una visita per poder veure ‘in situ ‘els nous ensorraments i enfonsaments de plantes que la borrasca Glòria ha deixat al seu pas. El temporal i l’ermita de Montserrate van tornar a unir a un poble que en els últims dies s’ha bolcat completament en una manifestació per la recuperació del Patrimoni, portant fins a l’ermita el càntic de ‘Els Goigs’, lletra coneguda i sabuda per molts dels habitants de les poblacions confrontants, per fer rogativa de pluja. Aquest càntic va ser entonat aquest dilluns a l’exterior de l’ermita i sota els grans xiprers que engalanen aquest complex, pregant així per aquesta nova pluja convertida en ajuda i suport institucional.

El consistori de Fórnols reclamar a la Direcció General de Patrimoni el compliment de la llei de patrimoni d’Aragó en els seus articles 33 i 82, ja que aquest Bé d’Interès Cultural no pertany a les seues competències, sinó a les de l’arquebisbat. “Ha estat centre de devoció de centenars d’habitants de les poblacions de l’entorn. L’ermita pertany des de fa anys a l’arquebisbat i desitgem poder reunir-nos amb aquesta entitat per poder arribar a un acord d’aquest complex”, va explicar l’alcalde de la localitat, Daniel Ferrer,” hi ha diverses opcions, però a la fi la col·laboració i comunicació entre tots és fonamental per arribar a bon port i poder rescatar l’ermita de Montserrate”.

El 16 de gener es publicava la convocatòria de l’1,5% cultural, dotada de 61.000.000 € d’euros, i destinat a aquest tipus d’actuacions i a la qual el consistori de Fórnols, desitja que les administracions i propietaris puguen concórrer ja que des de la localitat consideren que “l’estat actual de l’ermita és lamentable i no pot deixar-se passar un any més, sent necessària una actuació imminent”.

Després de la comunicació amb la Direcció General de Patrimoni, el Departament d’Educació, Cultura i Esport va acordar amb la localitat que desplaçarà a una arquitecta per poder prendre nota del que ha passat i poder iniciar actuacions.

PAULA VIVER
Mitjans