Logotips d'organismes oficials

Sol·liciten a Patrimoni actuar en l’ermita de la Mare de Déu de la Font i l’església de Fontdespatla

La visita a Fondespatla es va concentrar en les pintures i l'orgue de l'església del Salvador

Van comprovar els danys del pont i dels sostres de les ermites de la Mare de Deu de la Font. / Foto: J. Puig

Molts dels tresors del Matarranya segueixen concentrant-se en els edificis religiosos. Ermites i esglésies contenen antiguitats, pintures i instruments que avui dia es consideren únics al territori. Els ajuntaments segueixen intentant que el Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Aragó s’interesse en conservar-los. Així ho van fer dimecres passat Fuentespalda i Pena-roja de Tastavins, que van rebre la visita de diverses tècniques del departament per tal d’informar-se sobre la situació per, en cas de considerar-ho oportú, actuar en les edificacions.

Les tècniques desplaçades fins al Matarranya van visitar les dues localitats. En Fondespatla, després que l’ajuntament presentés al·legacions uns mesos enrere al Govern d’Aragó sobre el deteriorament de les pintures de la cúpula, les tècniques van visitar l’església del Salvador. Tot i haver fet una actuació relativament recent a la cúpula de l’església per un import de 112.000 euros, les humitats segueixen deteriorant les pintures de la cúpula que mostra imatges dels quatre apòstols, dels quals dos pràcticament han quedat invisibles. L’església, a més, guarda una de les relíquies del Matarranya, el gran orgue de Fondespatla està ara afectat per una plaga de tèrmits que es troben al moble barroc que cobreix l’instrument. “Esperem que aquesta visita siga una forma de sensibilitzar el Departament i intentar que actuen. No ens podem permetre perdre aquestes joies”, va explicar l’alcaldessa de la localitat, Carmen Agud.

Un altre dels monuments afectats és el conjunt de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja de Tastavins, a més declarat Bé d’Interés Cultural, i que presenta danys pràcticament en tot el seu recinte. Les dues construccions presenten deterioraments en les seues cobertes que podrien provocar humitats a l’interior, a més, caldria actuar en les entrades als edificis i evitar la pèrdua de les monumentals pintures que perden intensitat i color a mesura que passa el temps.

Durant la visita, el consistori va aprofitar per “transmetre el nostre malestar pel que fa a la rehabilitació del pont sobre el riu Tastavins, fa mesos que reclamem d’una solució urgent i ignoren contínuament”, va assegurar Ricardo Blanc, alcalde de la localitat.

Fa uns mesos van saltar les alarmes sobre un esvoranc que es va formar en un dels pilars que sostenen el pont. La situació és complicada després del pas del temporal Glòria i la riuada ha triplicat la dimensió de l’esvoranc. L’ajuntament va manifestar que està disposat a actuar al pont amb fons propis després que s’aprove l’actuació que de moment no tira endavant donat el desconeixement de l’administració propietària del pont.

PAULA VIVER

 

Mitjans