Logotips d'organismes oficials

Finalitzen les obres de restauració de l’església del Mas de Llaurador

Les obres s'han cofinançat a través dels fons FITE per un valor total de 146.899,37€ 

L'església després de les obres / Foto: NDM

Els treballs de restauració de l’Església en l’antic municipi del Mas de Llaurador al terme municipal de Valljunquera han conclòs després de 9 mesos de treball. En les obres s’ha realitzat una inversió de 123.387,66€ però l’import total de la inversió d’esta restauració és de 146.899,37€ (IVA inclòs) incloent la resta de treballs necessaris. Les obres, impulsades pel departament de Vertebració del Territori, Mobilitat i Habitatge, a través de Sòl i Habitatge d’Aragó, s’han cofinançat a través dels fons FITE.

La directora general d’Habitatge i Rehabilitació, Verónica Villagrasa, ha assenyalat que les obres, recepcionades el passat 13 de febrer, han suposat actuacions en la coberta, reparació de clivelles i neteja i tancament de buits. A més, durant el transcurs de les obres es van detectar lesions no previstes de caràcter important “que implicaven actuacions no contemplades en el projecte i afectaven elements interns que podien danyar elements estructurals com la cúpula posant en risc l’estabilitat de l’edifici”, ha explicat Verónica Villagrasa. Per a solucionar esta qüestió es va redactar un projecte modificat per a incloure les obres addicionals que no estaven incloses i es va prorrogar el termini per a la finalització de la totalitat de les obres.

L’actuació a l’església, situat en l’antic nucli de població del Mas del Llaurador de Valljunquera es va adjudicar a l’empresa MODO CASTE S.L. l’abril de 2019. Les obres van donar principi el 8 de maig de 2019. Entre els treballs realitzats s’ha actuat en la renovació de la coberta amb substitució de grassons deteriorats, nou tauler de fusta i capa de compressió de calç impermeabilitzada amb pintura hidràulica. A la capçalera de la nau principal s’ha col·locat una cintra metàl·lica i s’ha realitzat un reforç del carener. S’ha actuat també per a la reconstrucció del cércol de fusta sota el tambor, a base de resines i barres de fibra de vidre.

La coberta s’ha substituït en el perímetre del tambor, per suport de tabiquillos i tauler ceràmics.
També s’ha procedit al cosit de clivelles i rejuntada de façanes. També s’ha realitzat un reforç dels murs del creuer per l’exterior. La directora general d’Habitatge i Rehabilitació ha explicat que també s’ha realitzat la “reparació i substitució de trams deteriorats de l’escala de la torre, mamperlanes, barana i formació de plataforma de fusta per a replà”. També s’ha actuat en la protecció de buits de la torre-campanar i cambra de voltes sota coberta, amb tub metàl·lic i malla anti moixons.

Altres actuacions tenen a veure amb el cosit de murs i voltes per l’interior i reparació de l’enguixat; protecció de finestres amb placa d’alabastre impermeabilitzada; reparació de fusteries, barana del cor i porta gran d’accés; i pintat interior.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank