Logotips d'organismes oficials

Les obres de recuperació de les zones no visitables del castell començaran aquest estiu

La restauració destaca per la connexió directa entre l'església i el castell

Les obres aportaran nous espais per als visitants del castell. / Foto: S. Colomé

Després de l’aprovació del finançament del 1,5% Cultural al castell de Vall-de-roures el mes de març de 2019, la imponent fortificació no ha deixat de treballar per la seva recuperació. Els treballs de restauració del castell porten ja mesos actius gràcies a l‘aportació del Ministeri de Foment de 982.004,56 euros, un 50% del pressupost total, i les ajudes provincials del Fons d’Inversions de Terol.

Una de les exclusives que va portar la rehabilitació del monument va ser l’obertura al públic de la zona més alta de l’edificació. El passeig de ronda amb accés als merlets del castell es va obrir al públic el passat estiu, convertint-se en un dels principals atractius del conjunt. Així i tot, l’element crucial de la restauració serà la futura connexió de l’església de Santa María la Major amb el castell mitjançant un accés directe que va estar obert durant els anys en què la fortificació va estar habitada. La via que connectava tots dos edificis es va tapiar com al castell va quedar abandonat i en el procés de recuperació de la fortificació, tornarà a fer-se efectiva. “Després dels efectes del temporal ‘Gloria’ es retardarà l’obertura d’aquest accés, planificada per a aquesta Setmana Santa”, va afirmar Manolo Siurana, director de la Fundació Vall-de-roures Patrimonial. A més, la recuperació d’un dels cellers inferiors del castell permetrà l’ampliació de l’espai museístic.

El pròxim projecte que es durà a terme serà la reconstrucció del que antigament conformaven les dependències privades de l’arquebisbe, situades en la part superior dels actuals cellers, i de la zona dels rebostos. Totes dues parts actualment derruïdes i que no han estat visitables durant tots els anys en què la fortificació ha estat oberta al públic, per la qual cosa el desenvolupament de les obres no afectarà l’avenir normal de les visites al castell. Posteriorment, també es recuperaran i condicionaran les façanes exteriors. Les obres començaran el mes de juny i s’estendran durant 18 mesos.

PAULA VIVER
Mitjans