Logotips d'organismes oficials

L’associació Repavalde recull unes 4.000 signatures per a la neteja del riu Matarranya

La neteja del riu Matarranya aconseguiria canalitzar les grans quantitats d'aigua acumulades en precipitacions puntuals i evitaria el desbordament

Riu Matarranya al seu pas per Vall-de-roures. / Foto:NDM

L’Associació Cultural per a la recuperació del Patrimoni de Vall-de-roures, Repavalde, va començar la passada Setmana Santa una recollida de signatures per a sol·licitar la neteja del del riu Matarranya al seu pas per Vall-de-roures. Gairebé un any després, les fulles de signatures i la plataforma change.org recullen unes 4.000 signatures, segons calculen des de l’associació.

La preocupació de Repavalde pel riu que creua la comarca de centre a nord “és alguna cosa que ve des de ja fa molt temps”, va assenyalar el president de l’associació, Antonio Segura. De fet, el mes d’agost de 2015 l’associació va realitzar una exposició fotogràfica sobre el riu al seu pas pel terme municipal de la localitat sota el nom ‘El riu Matarranya i Vall-de-roures. Passat, present i futur’. Arran d’aquesta exposició, es van extreure conclusions que no han trigat a fer-se realitat. “L’obstrucció del cabal per l’acumulació de grans quantitats de graves i arbustos suposa que qualsevol augment de cabal fora de l’ordinari produeixi destrosses en les ribes del riu que, a més, han perdut el seu patrimoni fluvial per a l’esbarjo, com les rambles blanques”, va explicar Segura. Conclusions que es van corroborar el mes passat amb la històrica nevada i augment del cabal del riu el passat 20 de gener. Després d’acumular diversos dies de precipitació, la crisi va col·lapsar el municipi quan, a altes hores de la nit, el riu Matarranya pràcticament aconseguia l’altura del pont de ferro de la localitat. Finalment, i malgrat haver desallotjat a persones amb mobilitat reduïda, el riu no va arribar a sobreposar-se.

La neteja del riu Matarranya aconseguiria canalitzar les grans quantitats d’aigua acumulades en precipitacions puntuals i evitaria el desbordament de les seves aigües en la majoria de la seva trajectòria. “Qualsevol que hagi vist l’anterior estat del riu pot fer-se a la idea del que considerem, és una recollida pel nostre patrimoni”, va explicar el president de l’associació, des de la qual també ha contactat amb associacions dels altres municipis matarranyencs per a fer d’aquesta una iniciativa comarcal.

Les signatures recollides es presentaran en les pròximes setmanes en les oficines dels organismes competents i en la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, els qui actualment tenen la potestat de modificar l’actual aspecte del riu. Un riu que va ser considerat com un dels rius mediterranis millor conservats d’Europa i de Lloc d’Interès Comunitari LLIC. L’ajuntament de Vall-de-roures, a més, va aprovar en ple el suport a aquesta reivindicació històrica.

PAULA VIVER
Mitjans