Logotips d'organismes oficials

Més de 150.000€ li costarà a Queretes els danys del temporal

Diversos camins, l'assut de captació d'aigua i la Font de la Barra són alguns dels elements que s'arranjaran en celeritat

El camí de les Valls, inaugurat fa menys d'un any, ha estat una de les vies afectades. / Foto: S. Colomé

Com altres pobles del Matarranya, Queretes va sofrir intensament les conseqüències del temporal ‘Glòria’ del passat gener. A banda de propietats privades, com granges o magatzems, d’altres infraestructures públiques van patir desperfectes.

Pel que fa als camins, n’hi ha dos que seran reparats com més aviat millor per la freqüent afluència de gent i amb l’objectiu d’evitar accidents. Menys d’un any després d’haver-se asfaltat el camí de les Valls, que uneix Queretes en la A-231 i Arnes, haurà de ser reparat en alguns trams. Durant el temporal, la força de l’aigua que baixà pels dos barrancs que creuen esta via va aixecar l’asfalt. “S’ha de recuperar ja perquè podem tenir algun ensurt. No podem esperar-mos a què arriben les ajudes perquè no sabem quan poden tardar“, informà Fernando Camps, alcalde del municipi.

Però este no és, ni de bon tros, l’únic camí que haurà de ser arranjat. El camí que permet accedir a les instal·lacions de captació d’aigua i bombeig també té greus desperfectes. Un cop més, el barranc que creua este camí, on habitualment no hi ha aigua, es va emplenar durant el ‘Gloria’, arrasant part de la via i fent-la intransitable. En este cas, des del consistori opten per no només arreglar el camí sinó també fer una estructura de contenció per a evitar futurs problemes.

A banda, l’assut des d’on es subministra aigua per al municipi es troba bloquejat, ja que s’ha omplert de grava “i no hi ha ni un pam d’aigua”, tal com incidí Camps. Sembla que l’ajuntament volia solucionar este problema com més aviat millor però des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre els han informat que s’han d’esperar a rebre el permís per actuar, ja que prèviament l’Institut Aragonés de Gestió Ambiental ha de fer un reconeixement. «Són unes obres d’urgència. Si no tenim aigua al poble, el més normal és que ens donen una solució de seguida. La setmana vinent ens reunirem en la Confederació i esperem que tots estos problemes es puguen solucionar», comentà l’alcalde.

Un altre dels elements municipals que es preveu arranjar és la Font de la Barra, una construcció centenària que fou la primera font a abastir al municipi. “L’hem d’arreglar sigui com sigui», remarcà Camps. Continuà: «volem arreglar-la i demanar que sigui catalogada com a bé. És patrimoni del poble“.

Sobre el cost d’estes obres d’urgència, des del consistori es calcula que pot elevar-se a 150.000 €. “Començarem les obres perquè el perill és imminent. Després veurem si ens arriben subvencions i, sinó, haurem d’assumir-ho des de l’ajuntament”, conclogué l’alcalde.

SABINA COLOMÉ
Mitjans