Logotips d'organismes oficials

Del Matarranya al món · Especial Coronavirus: Silvia Bellés i Belén Segurana

Estudiants del 5è curs de Medicina a la Universitat de Saragossa i voluntàries per dessaturar les línies telefòniques d’atenció al COVID-19

Les estudiants de Medicina de Vall-de-roures / Foto: NDM

Silvia Bellés (Vall-de-roures, 1996) i Belén Segurana (Vall-de-roures, 1997) són dos estudiants del 5è curs de Medicina a la Universitat de Saragossa. El coronavirus els hi ha cancel•lat les pràctiques sanitàries i han decidit fer-se voluntàries per dessaturar les línies telefòniques d’atenció al COVID-19.

Quines son les maneres en que la vostra labor fora del Matarranya s’ha vist afectada pel COVID-19?
Natres, com a estudiants de 5è de Medicina, vam acabar recentment la part teòrica de la carrera. Durant este semestre, havíem de fer les pràctiques als hospitals de Saragossa i a diferents especialitats. Quan va començar esta emergència ens van cancel•lar les pràctiques per complet. Encara no sabem si les podrem reprendre.

Esteu de voluntaries per ajudar en esta crisis sanitària. En què consitix la iniciativa?
Després de que es cancel•laren les practiques i ante la emergent crisis sanitària que se preveie, los estudiants de medicina a traves de la delegació vam posar en marxa una xarxa per a donar ajuda i traure càrrega de treball als centres sanitaris. Vam elaborar una llista de voluntaris per cursos, inclús es van apuntar els que recentment s’han examinat del MIR, i la vam posar a disposició de salut pública. De moment natres no hem fet falta, esta setmana s’han unit 90 alumnes de 6è curs i metges jubilats que estan donant serveis de teleassistència en consultes de símptomes o d’informació sobre el coronavirus. Actualment treballen en tres turnos de 8:30 del matí a 8:30 de la tarde.

Quin es l’objectiu d’esta iniciativa?
L’objectiu principal, com dèiem, és dessaturar les línies telefòniques. Al final consistix en donar la nostra ajuda en tot el que pugem. Cada setmana aniran veien les necessitats que tenen des dels serveis públics i ens aniran trucant. Podrem contestar trucades telefòniques des de les nostres cases, per a respectar el confinament, sobre informació del COVID-19. 

El Salut d’Aragó està també col•laborant amb esta iniciativa, tos han donat algun tipo de formació?
Sí, des de Salut Pública mos estan formant. La setmana passada vam tindre la primera classe a través d’un directe a YouTube.

Quin és l’estat actual al país?
La situació és molt crítica. Sobre tot, a zones determinades. Els professionals estan prenen decisions molt dures que ningú voldrie pendre mai. Durant esta semana se preveu que encara anem a l’alça i preocupe la falta de material per a protegir als sanitaris. Hem de tenir en compte que un 12% dels contagis son entre personal sanitari.

Respecte a la població general, s’ha de respectar el confinament domiciliari rigorosament, tot el mon ja ho sap, però l’arma més important que tenim ara mateix són l’aigua i el sabó. El rentar-se les mans ho és tot. I fer-ho be. Hi ha molts gràfics circulant per les xarxes socials i per internet, sobre tot de la Organització Mundial de la Salut. Cal rentar-se bé totes les parts de la ma durant uns 60 segons.

Quina es la vostra opinió sobre la manera d’actuar del Govern? Es va fer tard?
Són decisions molt difícils i no és el moment de buscar culpables, sino de unir-mos i fer tot el que pugem els demés ara mateix.

Com veieu la situació sobre la possible propagació del COVID-19 a altres països?
Es algo que preocupe molt. Hi ha els primers casos de contagis a l’Africa Subsahariana, on tenen unes polítiques i uns recursos amb els que portar esta situació te que ser molt més difícil. De fet, a molts poblats d’allí no tenen aigua corrent ni sabó, una de les coses més importants per a frenar la ràpida propagació. Encara que s’estan concentrant els esforços a nivell mundial per a trobar una vacuna, ham sentit parlar de que es tardaran aproximadament uns 12 mesos en materialitzar tot això.

Què penseu sobre els bulos i informacions que surten a xarxes socials?
Pel que fa a la ingestió de l’ibuprofeno en infeccions respiratòries està en constant estudi i no s’ha fet cap alerta sanitària al respecte. Simplement, es recomane prendre paracetamol per als símptomes del COVID-19, es dir, no és algo obligatori. És importantíssim no abandonar els tractaments crònics amb antiinflamatoris ni corticoides.

Ham de tindre en compte que hi ha molta gent treballant i val més no compartir estes coses si no sabem si son 100% veritat. Estem creant una xarxa no vàlida que només proporcione incerteses en estos moments.

Que s’ha de fer en cas de tindre símptomes? Com hem d’actuar?
En cas de ser símptomes lleus, està indicat fer l’aïllament domiciliari durant 14 dies. Durant el període, es pot comunicar amb el metge per telèfon o per la web del Salud Informa. Si la persona presente símptomes greus, ha de trucar al 976 696 382, un número habilitat només per als símptomes greus del COVID-19. No s’ha de trucar al 061. Un dels objectius és dessaturar el sistema sanitari.

Per acabar, voleu donar un missatge esperançador?
Demanar mantindré la calma i tindre paciència, tot això passarà si anem tots en la mateixa direcció i seguim les instruccions de les institucions sanitàries. És important que apart de les precaucions d’higiene, més que mai, cuidem la salut mental tot lo que puguem. Aprofiteu el temps en la família a casa, encara que es una situació complicada i no sabem el que vindrà.

En cas de que es necessito, volem facilitar un telèfon per a demanar ajuda psicològica durant estos dies 876 036778. I també el telèfon d’ajuda en front a la violència masclista 900 504 405.

Per últim, volem dir que la gent que mos podem quedar a casa som los afortunats d’esta situació per diu d’alguna manera. Hem de pensar que hi ha gent que està treballant moltíssim per a que això milloro i natres la única manera que tenim de col•laborar és quedar-mos a casa. És el moment de ser solidaris als pobles amb els més vulnerables i la gent gran i ham d’oferir-mos a fer tot el que pugem per ells.

JOSÉ BLANCH I PAULA VIVER
Mitjans