Logotips d'organismes oficials
blank

La Freixneda s’ha quedat sense aigua potable

El passat divendres els técnics van informar que els nitrats presents en l'aigua s'havien elevat.

L'ajuntament està suministrant garrafes d'aigua a la població. / NDM

Des del passat divendres 27 de març La Freixneda es troba sense subministrament d’aigua potable. “Aquest dia vam rebre una trucada dels laboratoris de la Comarca informant-nos que els nitrats de l’aigua del poble eren superiors als permessos i que, per tant, l’aigua no era apta per al consum”, va comentar Frederic Fontanet, alcalde de La Freixneda.

Després de la nevada ocasionada pel temporal ‘Gloria’ al Matarranya, els tècnics encarregats d’analitzar la potabilitat de l’aigua comarcal, van avisar a l’ajuntament de que, com a conseqüència del desglaç, les filtracions de l’aigua de la nevada al sòl podrien fer augmentar els nitrats.

Des del consistori van procedir a comunicar-ho al veïnat a través dels diferents mitjans disponibles. A més, van adoptar mesures excepcionals derivades de la situació de confinament en què ens trobem. “Per tal de mantenir la quarantena, no podíem enviar als veïns a comprar l’aigua. Així que des del consistori vam comprar 600 garrafes d’aigua i, gràcies a la brigada municipal, les vam poder distribuir porta a porta. Un cop els veïns les reben, les han de netejar amb lleixiu, tal com demana el Ministeri de Sanitat”, va comentar Fontanet.

L’ajuntament va repartir unes primeres provisions de garrafes el divendres per la tarda amb l’objectiu de que el veïnat pogués passar el dia. El dissabte van fer un segon repartiment i, el proper dimarts se’n farà un altre amb les 1800 garrafes que arribaran avui al municipi. Així, l’ajuntament ha decidit que, mentre duri l’estat d’alarma, serà qui proveirà de garrafes. “L’aigua està garantitzada”, va incidir Fontanet.

Des del consistori han volgut remarcar la bona feina feta per la brigada municipal, alhora que l’ajuda dels empresaris de les botigues del poble, que han facilitat el contacte amb els distribuïdors.

Esta no és la primera vegada que el municipi pateix esta problemàtica. “Al 2015 es va fer un altre punt de captació d’aigua però estem veient que no es suficient. Pensem que hem d’anar a altres mètodes com han fet La Portellada, La Torre o Valjunquera, que estan captant l’aigua de la part del mig del riu. Estem esperant la recomanació dels tècnics i, des d’allí, demanarem les subvencions oportunes al govern autonòmic o central”, va concloure l’alcalde.

SABINA COLOMÉ
blank Mitjans blank