Logotips d'organismes oficials

La Portellada celebra la Fira de l’Hort i Sant Pere Màrtir en una sorpresa porta a porta

El dia de la celebració els membres de l'ajuntament seguint les mesures de seguretat van repartir per sorpresa una coqueta i un planter de tomata a cada casa

Una de les festes més populars a La Portellada és la de Sant Pere Màrtir del 29 d’abril, però aquest any la tradicional festa s’ha hagut de suspendre a causa del COVID-19. Habitualment al poble per la celebració es reparteixen unes coquetes a tots els veïns i veïnes, estes són com una espècie de pa. Durant la jornada tot el poble es desplace fins en un piló dedicat a Sant Pere Màrtir a dalt de la muntanya on es beneeixen les coquetes i tots els termes del municipi. Al baixar al poble es fa un dinar popular amb una trajectòria de 17 anys i tot seguit s’organitza una trobada de dolços fets a casa. A més, en els últims 6 anys en el primer cap de setmana de maig La Portellada celebra la Fira de l’Hort i el Jardí.

Des de l’Ajuntament no han volgut perdre la tradició i l’han adaptat a la complicada situació que estem vivint. D’aquesta manera van preparar una sorpresa per tots els veïns i veïnes, ja que els propis membres de l’ajuntament van repartir casa per casa una coqueta i un planter de tomata com homenatge a la fira. “Ningú del poble s’ho imaginava ni esperava” va assegurar Gloria Serrat, alcaldessa de La Portellada. Durant la jornada al voltant del poble es van repartir un total de 105 coquetes i planters de tomata, una per cada casa en confinament. En lloc de repartir-les per persona van decidir fer-ho per cada casa com un detall.

La idea de la iniciativa sorgit de la pròpia alcaldessa, qui assegura que no pot deixar de pensar en portar coses per fer més alegre la vida al poble. De fet, la idea va sortir la tarde d’abans de la celebració quan Gloria va trucar al forn i els i va preguntar si podien fer coquetes per al dia següent i estos ràpidament van confirmar que podien fer-les. D’aquesta manera el dia de la celebració els membres de l’ajuntament, protegits amb mascaretes i guants i seguint les mesures de seguretat, van repartir porta a porta la coqueta i el planter de tomata. Estes últimes van ser una donació de Víctor Enrique, qui va regalar els planters de tomata de penjar del tipus seregué. A més el regal va coincidir en aprovació a la tornada als horts de manera que els veïns i veïnes de La Portellada ja han pogut plantar les tomates.

“Es trobava a faltar estos dies no poder pujar a la punta, a reunir-nos tots junts i dinar després i fer la fira. Es veia tant trist, sense ningú al carrer… vam aprofitar per canviar-ho”, va explicar l’alcaldessa. L’edició de la Fira i Sant Pere Màrtir 2020 passaran a la història com una celebració particular que de segur els veïns i veïnes de La Portellada mai oblidaran: “quan mengem les tomates sempre recordarem que les vam plantar en esta temporada”.

JOSÉ BLANCH
Mitjans