Logotips d'organismes oficials

Els ajuts a autònoms de la DPT s’amplien a pobles de 300 a 500

A més, s'inclou la possibilitat d'un anticipament del 50% perquè els professionals disposin de liquiditat per afrontar els pagaments o d'un augment des del 50% al 70% en el percentatge de subvenció

Els principals epígrafs d'activitat recollits en la convocatòria són al comerç al detall, bars, perruqueries, podòlegs i fisioterapeutes. / Foto: M. Giménez

La Diputació de Terol ha publicat les bases d’un nou programa d’ajuda a autònoms orientat al manteniment de serveis als pobles de la província. Es tracta d’una línia de subvenció de les quotes d’autònoms pagades des de l’1 de gener a el 31 d’agost de 2020 que, amb les noves bases reguladores, amplia el seu àmbit d’actuació des dels municipis de 300 habitants de la convocatòria anterior fins als de 500. A més, s’inclou la possibilitat d’un anticipament del 50% perquè els professionals disposin de liquiditat per afrontar els pagaments o d’un augment des del 50% al 70% en el percentatge de subvenció, podent aconseguir una quantitat màxima de fins a 1.600 euros de la quota d’autònoms.

L’import total d’aquest programa és de 250.000 euros, fet que suposa un increment del 66% respecte a la partida de subvencions a autònoms de l’exercici anterior. La diputada delegada de Desenvolupament Territorial, Maria Ariño, ha afirmat que “hem treballat en aquesta convocatòria amb la major agilitat possible, donades les circumstàncies, perquè puguin sol·licitar-la tots aquells autònoms que presten serveis en el medi rural i que són tan necessaris per a tots els de Terol, especialment per als que viuen en petits pobles “. Així, ha recalcat l’aposta pel medi rural de la institució provincial.

Altres novetats d’aquesta línia d’ajudes respecte a convocatòries anteriors són que s’han inclòs als podòlegs i als fisioterapeutes dins dels epígrafs subvencionables i que també poden ser beneficiaris de la subvenció aquells treballadors que tinguin el seu domicili fiscal en poblacions amb més de 500 habitants però que prestin serveis de podologia, perruqueria i/o fisioteràpia en poblacions amb menys de 501 habitants.

La diputada Maria Ariño ha assenyalat que aquesta ampliació als professionals que presten certs serveis en municipis menors de 501 habitants, encara que no resideixin allí, i l’augment de la ràtio de població dels nuclis beneficiaris dels ajuts busquen “poder arribar a més població” . A més, ha apuntat que novetats com l’anticipament del 50% de les subvencions respon “a la situació de crisi per la pandèmia que estem vivint avui en dia”.

Foment de l’economia provincial
La fi d’aquestes subvencions és fomentar l’economia provincial, consolidant el teixit empresarial i creant ocupació que permeti fixar població als pobles més menuts. Es basen en el procediment de concurrència competitiva, d’acord a criteris objectius de valoració, com que l’activitat subvencionada es desenvolupi en un nucli de població de la província de Terol amb menys de 501 habitants segons el padró municipal a l’1 de gener, que la activitat s’enquadre en algun dels epígrafs de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) recollits en les bases, que sigui una activitat sense competència en el municipi, entitat local menor o barri pedani o que sigue desenvolupada com a màxim per dos treballadors que cotitzin en el Règim Especial de Treballadors Autònoms abans d’efectuar la sol·licitud.

En el cas que els sol·licitants tinguin el seu domicili fiscal en poblacions amb més de 500 habitants però prestin serveis de podologia, perruqueria o fisioteràpia en poblacions amb menys de 501 habitants, han d’aportar un certificat de l’ajuntament de la localitat en la qual prestin els serveis , acreditant la prestació habitual i continuada dels mateixos. A més existeixen altres criteris de ponderació de les ajudes segons trams de població o per sectors d’especial protecció atenent dones i homes menors de 30 anys o majors de 55.

Els principals epígrafs d’activitat recollits en la convocatòria de subvenció són les indústries del pa, brioixeria, pastisseria i galetes o el seu comerç al detall, el comerç al detall de fruites, verdures, hortalisses, carns i productes derivats, peixos o begudes en diferents règims, cafès i bars, perruqueries i salons de bellesa, i els ja apuntats de podologia i fisioteràpia.

Les bases reguladores de les ajudes a autònoms del medi rural s’han publicat avui al Butlletí Oficial de la Província. Properament es publicarà la convocatòria i, des de llavors, el termini per a la presentació de sol·licituds serà de 20 dies hàbils. Les bases i els models normalitzats per a la sol·licitud estaran disponibles a la seu electrònica i a la pàgina web de la Diputació de Terol, dins el departament de Desenvolupament Territorial. Hauran de presentar-se a través de la seu electrònica d’acord amb l’article 14.2 de la llei 39/2015 de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

REDACCIÓ
Mitjans