Logotips d'organismes oficials

La DPT ja treballa adaptada a la “nova normalitat” i posa en marxa un sistema telemàtic de cita prèvia

En els propers dies s'obriran els serveis d'atenció a el públic en cita prèvia, que podrà sol·licitar-se mitjançant el nou sistema telemàtic

Un decret de presidència fixa les directrius generals de planificació del treball i la reincorporació presencial dels treballadors. / Foto: NDM

Un decret signat pel president Manuel Rando la setmana passada regula totes les mesures que regiran el treball en les instal·lacions de la Diputació de Terol durant els propers mesos, en l’anomenada “nova normalitat”. Les portes de la institució obriran en els pròxims dies per donar atenció al públic amb totes les mesures de protecció necessàries, després de posar-se en marxa un nou servei telemàtic de cita prèvia. Els treballadors s’estan incorporant escalonadament als seus llocs de treball, d’acord a la implementació de les mesures de protecció necessàries i a les diferents situacions personals.

Per raons de seguretat, i a fi de limitar l’aforament a les oficines en què s’ofereix assistència presencial al ciutadà, està previst que des d’aquest divendres 5 de juny comenci a funcionar un sistema de cita prèvia en línia que, a més, es pretén reforçar més endavant amb assistència per videotrucada. Igualment, els ciutadans podran tramitar les cites prèvies trucant a el telèfon dels propis serveis.

El diputat delegat de l’Àrea de Recursos Humans, Noves Tecnologies i Administració Electrònica, Antonio Amador, ha explicat que “aquesta nova utilitat per la seu electrònica permetrà al ciutadà seleccionar el servei a què vol acudir i triar dia i hora per evitar aglomeracions i aconseguir que les visites estiguin planificades”. Amador ha assenyalat que les oficines que implantaran el sistema de cita prèvia són les d’assistència en matèria de registre, tant les ubicades al Palau Provincial i en l’Avinguda de Sagunt de Terol com a Alcanyís, les de gestió tributària a la capital de la província i a la ciutat baixaragonesa, i la d’acreditació d’identitat ubicada a la seu de la Plaça de Sant Joan.

L’accés a sistema de petició de cita prèvia tindrà lloc des de la seu electrònica de la institució provincial, a través de l’adreça web https://dpteruel.sedelectronica.es/citaprevia, o trucant a al telèfon de l’oficina per a la qual es vol demanar cita prèvia. S’han preparat cartells que adverteixen de la nova forma d’accedir als serveis a les portes de cada oficina o a la seu de la Diputació.

Mesures de seguretat
El Palau provincial i altres dependències de la Diputació compten ja amb solucions hidroalcohòliques, mocadors d’un sol ús o líquids desinfectants per als escriptoris o equips informàtics. La zona de recepció del públic s’ha reforçat amb mampares i només els que sol·liciten cita prèviament podran accedir a l’edifici, acreditant la seva identitat i després de rebre una targeta de visitant. A més, serà obligatori portar mascareta de tipus quirúrgic i aplicar solució hidroalcohòlica a les mans. En les properes setmanes també està previst comprovar la temperatura corporal dels clients i treballadors mitjançant un termòmetre infraroig.

El diputat delegat de l’Àrea de Recursos Humans, Antonio Amador, ha assenyalat que “el Decret de reincorporació de personal i les normes d’actuació per a aquesta situació d’excepcionalitat sanitària, pretenen compatibilitzar de la millor manera possible els deures de la institució provincial, com administració que presta un servei públic als ciutadans i ajuntaments de la província, amb els interessos dels empleats públics provincials. La prioritat és salvaguardar la seguretat i la salut de tots i assegurar la gestió de moltes línies d’ajudes que s’estan posant a disposició dels ajuntaments per pal·liar els efectes de l’aturada obligatòria o dels mecanismes que busquen reactivar l’economia”.

D’aquesta manera, es preveu la flexibilització de la jornada laboral amb la doble finalitat d’evitar al màxim qualsevol risc per a la salut dels empleats i que puguin compaginar la vida laboral i familiar. “Hem demanat als caps de servei que informin sobre les situacions personals de cada treballador, especialment si pertanyen als col·lectius definits pel Ministeri de Sanitat com a grups vulnerables pel que fa a la Covid-19 o si tenen al seu càrrec a alguna altra persona. Procurarem adaptar-nos tant amb modalitats de treball no presencials o mig torns”, ha apuntat Antonio Amador.

Torns i teletreball
El conjunt dels treballadors de la Diputació de Terol estaven cridats a reincorporar-se a la feina de forma habitual a partir de dilluns 25 de maig, establint-se com a norma general la presència de menys d’un 50% dels efectius sempre que puguin desenvolupar la seva feina amb una distància de seguretat de 2 metres entre llocs. Per fer possible aquesta última condició s’ha obert la possibilitat de fer modificacions en la distribució física dels treballadors. Si aquesta no és possible, el Cap de Servei ha d’establir un sistema de torns.

El Decret de reincorporació reconeix la possibilitat d’efectuar el treball en mode de “teletreball”, utilitzant programes o aplicacions per als que no requereixin un accés directe al seu lloc. El diputat delegat de l’Àrea de Recursos Humans ha assenyalat que “fomentar el teletreball és una de les mesures que hem implementat, i no ha estat exempta de dificultat donada la situació en què ens trobem a la institució a nivell tecnològic. Ho hem fet garantint i aplicant totes les mesures de seguretat, tant sanitàries com tecnològiques. Ara mateix seran ja al voltant de 30 treballadors els que estan realitzant aquesta modalitat de teletreball”.

Antonio Amador ha recordat que les modificacions pressupostàries aprovades en el ple ordinari del mes de maig inclouen partides per valor de 25.000 euros per facilitar el teletreball amb nou equipament informàtic i per a l’adquisició d’equips de protecció individual per al personal de la Diputació de Terol i les seves visites.

Pel que fa a la circulació de personal per les oficines, la norma estableix que s’evitarà transitar entre espais en la mesura del possible, havent de remetre la documentació per correu electrònic o per mitjà de la plataforma d’Administració electrònica. També s’estableixen protocols de seguretat per al tractament de la documentació externa, que inclou instruccions de desinfecció, per a l’ús d’ascensors o sobre com cal comportar-se en les zones comunes. Així, es recomana no tocar les baranes, girar el cap a la banda contrària a l’altra persona en creuaments en passadissos o evitar compartir material, equips i eines.

El Decret també recull instruccions per reforçar les tasques de neteja, amb la desinfecció de les instal·lacions cada 15 dies a càrrec del Servei d’Extinció d’Incendis, o sobre els desplaçaments en vehicle. A més, el personal ha rebut durant aquesta setmana un curs de formació en línia sobre l’exposició a la Covid-19 que tots han de completar com a part de la seguretat en riscos laborals.

REDACCIÓ
Mitjans