Logotips d'organismes oficials

Govern d’Aragó i entitats locals consensuen que les activitats d’oci i culturals de les festes populars es espaïn durant l’estiu

Aquests actes, que no podran ser multitudinaris, estarien supeditats a l'estricte compliment dels requisits sanitaris

Acord també perquè les autoritats sanitàries puguin fer una visita a les piscines municipals prèvia a l'obertura. / Foto: NDM

El Govern d’Aragó s’ha tornat a reunir aquest dimecres amb les entitats locals, representades les tres diputacions, els ajuntaments de les tres capitals i la Federació Aragonesa de Municipis, Comarques i Províncies (FAMCP).

A la cita s’ha avaluat de nou la situació davant els temes que es van tractar en la reunió anterior, el passat 20 de maig, en relació amb les piscines municipals, les festes patronals dels municipis i les activitats de lleure per a infants. I s’han consensuat unes noves decisions que, com ha volgut destacar la consellera de Presidència i Relacions Institucionals, Mayte Pérez, continuaran “estant en revisió”, ja que ara per ara “estan justificades, però a mesura que passa el temps poden quedar desfasades “.

En primer lloc, s’ha decidit ampliar a setembre la recomanació de suspendre les festes “a l’ús, com les coneixem”, i d’evitar actes multitudinaris, ha apuntat Pérez. Però, davant d’això, s’ha acordat que totes aquestes activitats que es concentraven a la setmana o els deu dies que duren les festes “es puguin espaiar al llarg de l’estiu”, amb l’exemple de les activitats musicals o de teatre i sempre que es compleixin els requisits de les autoritats sanitàries.

Amb aquesta decisió, a més de proporcionar una oferta d’oci als visitants que tinguin les zones rurals, es dóna -tal com ha recordat la consellera de Presidència- una “oportunitat a un sector que fonamentalment concentra la seva activitat a l’estiu i que es veu amenaçat amb la suspensió de festes “.

“Es tracta d’orientar l’activitat a les condicions mínimes exigides per garantir la seguretat dels usuaris”, ha afegit Mayte Pérez.

Piscines municipals
Pel que fa a les piscines municipals, s’ha ratificat la decisió de mantenir el tancament fins al mes de juliol, quan s’aniran obrint de manera gradual.

Aquí s’observa una diferència substancial entre la capacitat dels grans municipis i la dels petits, que tenen més dificultats a l’hora de complir amb els requisits que s’exigeixen. En aquest sentit, el Govern d’Aragó ha mostrat la seva disposició a “col·laborar amb els ajuntaments en la presa de decisions”, ja que cal recordar que es tracta d’una competència municipal.

Amb aquest esperit, s’ha acordat que l’autoritat sanitària autonòmica dugui a terme “una visita prèvia a les instal·lacions”, com ha explicat Mayte Pérez, de manera que puguin ajudar els municipis a “prendre una decisió”.

Al costat d’això, es planteja que els usuaris de les piscines hagin de signar una declaració responsable “de manera que l’usuari es comprometi no només a respectar les condicions exigides, sinó també a dir que no té el virus”, ha manifestat la consellera de Presidència.

Finalment, s’ha recomanat als municipis que facin servir en les piscines la fórmula de el bo, amb el que s’evitarien les entrades diàries incontrolades i es permetria als ajuntaments “preveure l’afluència que tindran”.

En tot cas, la titular de Presidència ha volgut insistir que es tracta de decisions que competeixen als ajuntaments. “Són moments d’extraordinària dificultat en la presa de decisions, i el que fem d’alguna manera és coresponsabilitzar tots, ajudar a que prenguin la decisió correcta. Per descomptat, són recomanacions que emanen d’un acord unànime en aquest fòrum”, ha emfatitzat Pérez.

Finalment, en relació amb les activitats de temps lliure, el Govern d’Aragó es va comprometre a plantejar recomanacions de cara a poder dur a terme activitats com les colònies urbanes, “un recurs que permet a les famílies conciliar la seva vida personal amb la laboral”. “Això és el que hem fet”, ha recordat la consellera de Presidència, que ha emplaçat ara als ajuntaments que, “en funció dels seus recursos i en si poden afrontar les restriccions”, decideixi “si ho posen en marxa o no “.

REDACCIÓ
Mitjans