Logotips d'organismes oficials

Un abocament de purins d’una granja d’Horta contamine l’aigua de l’Algars

Les autoritats van realitzar ahir l'anàlisi als depòsits d'aigua que hasta el moment no estan contaminats i l'aigua és apta per al consum

Les aigües de l'Algars contaminades pels purins. / Foto: NDM

Ahir mateix saltaven les alarmes a la ribera del Algars per un abocament al riu. Encara que este any la conca d’este riu no ha patit en relació a l’abastiment d’aigua degut a les grans precipitacions, els depòsits municipals s’han hagut de tancar a finals de juliol per una contaminació de les aigües del riu, deixant a bona part de la població depenent de la capacitat de les provisions municipals.

Una situació que es va produir sobre la 1 del mig dia del dimarts, quan un veí de Lledó es va desplaçar a l’ajuntament a comunicar que l’aigua del riu baixava de color negre. “Va ser entonces quan ens vam preocupar perquè coneixíem que no estàvem fent cap moviment de terres inusual”, va explicar l’alcaldessa del municipi, Mª Teresa Crivillé. Imminentment les autoritats van avisar a la resta de municipis afectats com Arenys de Lledó i Calaceit.

El tancament del depòsit d’aigua va ser la primera actuació que van fer els ajuntaments per a evitar possibles contaminacions a l’aigua de boca dels pobles. Les autoritats van realitzar ahir l’anàlisi als depòsits d’aigua que hasta el moment no estan contaminats i l’aigua és apta per al consum. “Si la contaminació s’arriba a produir per la nit i omplim depòsits i tuberies del poble de purins. És un gran problema”, va alertar Crivillé.

El punt d’abocament de purins es va ubicar en una granja ubicada al terme municipal d’Horta de Sant Joan. “Penso que això es podria solucionar, ja que no és la primera vegada que passe. Al Matarranya no podem viure sense granges, però hem de ser conscients de que les persones no es poden posar en perill per abocaments involuntaris al riu“, va explicar l’alcaldessa de Lledó que, va proposar fer controls regulars a diferents punts del riu i granges per a detectar esta classe de contaminacions i fugues involuntàries.

Encara que la reserva de subministres domiciliaris es preveu que sigue suficient, pel moment els depòsits no poden captar l’aigua corrent. “Els depòsits no tenen gran capacitat per a la demanda actual i a més, és estiu i està el poble ple”, va dir Crivillé. En este sentit, els ajuntaments van sol·licitar a la Diputació l’abastiment d’aigua que es farà gràcies als bombers del territori. De moment, el subministre d’aigua està assegurat “almenys per una setmana” a Arenys de Lledó, així ho va afirmar el seu alcalde, Xavi Cortés.

A més, des d’ahir al migdia no es recomana banyar-se al riu Algars. La contaminació ambiental és una de les conseqüències d’estos abocaments i els ajuntaments pertinents van informar de l’estat de les aigües als habitants i pobles veïns.

REDACCIÓ
Mitjans