Els ajuntaments rebran 10 milions d’euros per a obres financerament sostenibles
El Fons d'Inversions Municipals Sostenibles (FIMS) passa dels 5,3 milions de l'any passat a 10 milions en esta convocatòria
Els municipis de la província rebran pràcticament el doble dels diners que es van repartir en l’anterior convocatòria del Fons d’Inversions Municipals Sostenibles (FIMS), després que la Diputació hagi decidit incrementar la partida destinada a aquest fons fins als 10 milions d’euros, gairebé 4,7 milions d’euros més que l’any anterior.
El FIMS ha estat aprovat en el Ple extraordinari i urgent celebrat ahir de manera telemàtica després que el Govern d’Espanya autoritzés, fa vuit dies, l’ús del superàvit de 2019 a les entitats locals. En el cas de la Diputació de Teruel, la diferència entre ingressos i despeses llança un resultat positiu de 10,5 milions d’euros, dels quals el 95% es transferirà als ajuntaments perquè realitzin obres financerament sostenibles. “Suposa un 92% d’increment respecte a l’any passat. Per tant hi haurà més activitat, més inversió, més economia circular en cadascun dels municipis” ha destacat el president Manuel Rando i això “afavorirà la creació i el manteniment de l’ocupació a la província de Teruel”.
El Fons d’Inversions Municipals Sostenibles es reparteix una sèrie de criteris tècnics i objectius que tenen en compte el nombre d’habitants i el nombre de nuclis de població que té cada municipi, ja que a la província existeixen 32 ajuntaments que tenen entitats singulars al seu càrrec (pedanies, ens locals menors..). “Hi haurà 500 obres que els ajuntaments de la província” estima Alberto Izquierdo, vicepresident de la Diputació de Terol, “donaran treball a les empreses de la província, autònoms i pimes”.
El FIMS suposa una ajuda fonamental per a tots els municipis de la província, ja que els permet executar una àmplia varietat d’obres relacionades amb la millora de vies públiques, alcantarillat, sanejament, proveïment i distribució d’aigües; recollida, eliminació i tractament de residus; enllumenat públic, parcs i jardins, biblioteques i arxius, equipaments culturals i museus, protecció del patrimoni historicoartístic o instal·lacions esportives, entre una llarga llista d’obres que es consideren “sostenibles”.
El president Manuel Rando ha ressaltat, a més, que “el Reial decret no sols ens permet gastar-nos el superàvit, també es pot ajornar l’execució dels projectes del FIMS de l’any anterior fins al 31 de desembre de 2021 i podem incloure el que és deute”.