Logotips d'organismes oficials

Fernando Camps: “Totes les Festes programades per a enguany estan suspeses”

Totes les Festes, inclús les d'octubre, estan suspeses per a este any

Fernando Camps: “Totes les Festes programades per a enguany estan suspeses”

El primer cas de COVID-19 en el Matarranya es va registrar a l’inici de la pandèmia a Queretes. Fernando Camps analitza la situació de la localitat, que actualment roman sense positius i assegura que enguany tampoc se celebraran els actes festius de les Festes d’Octubre.

Queretes va ser el primer municipi del Matarranya a tindre un cas de COVID-19. Com ho vau viure?
Crec a ser un dels primers pobles a tindre un cas positiu en el Matarranya va ser fins a una ajuda. La gent es va adonar de fins a on podia arribar este virus i crec que això ha influït en què la gent respecte les mesures que s’han difós des de la Comarca i del Govern. Els veïns han respost de manera positiva, fent cas a totes les mesures, i cada dia més.

Portes ja varios anys com a alcalde en Queretes, de manera personal, com has viscut tota esta situació?
A vegades l’experiència servix de poc. Han sigut situacions tan noves que i que no ens havia trobat mai que la veritat és que en este sentit l’experiència a servit de poc.
Així i tot, entre tots hem intentat solucionar les coses que han anat eixint de la millor forma possible com van ser els assumptes relacionats amb les piscines i amb les festes. Hem intentat que la gent se de compte del que hi ha perquè facen cas a les recomanacions.

Al llarg d’estes setmanes, de manera conjunta amb el Consell Comarcal, has hagut de decidir no sols assumptes municipals, sinó que afecten a tot el Matarranya.
Des del primer moment que va entrar la crisi, en tema de les festes des de Comarca ja quedem tots d’acord que no se celebraria cap acte cultural.
La veritat que no hem rebut cap al·legació sobre que no es faiguen festes, perquè ja estan tots convençuts que seria una barbaritat realitzar actes que congreguen molta gent.
Respecte a les piscines, el vam estar pensant i finalment decidim obrir-les. Veiem que totes les mesures que s’han pres de cara a l’afluència de la gent en les piscines ens estan resultant bé, no tenim acumulació de més gent de l’oportuna, i hem oferit llocs de treball per a desinfectar. Els veïns estan contents amb el treball que estem fent.

Com a alcalde de Queretes també has hagut de prendre mesures excepcionals diàries. Com ho has gestionat?
Des de l’Ajuntament estem desinfectant els espais de major afluència cada dia. Abans ho feiem cada dos o tres dies.
Cada dia a les 7 del matí comencen a desinfectar les piscines, entrades als locals, entrades a botigues, metge, farmàcia. Allí on hi ha major acumulació de gent, estan desinfectant cada dia. De moment no hi ha cap nou cas, que és el principal. Estem en contacte amb el sistema sanitari perquè no ens sorprenga que en Queretes hi ha casos.

Hi ha molt de turisme en comparació a altres anys? Quina és la reacció dels establiments?
Les cases rurals estan plenes i els establiments turístics també van treballant. La veritat és que després de tant de temps parats, este tipus d’empreses agraïxen que puguen restablir el seu sistema econòmic. És cert que continua arribant gent a Queretes, però no és comparable amb l’acumulació de gent que hi ha altres anys. Tots els establiments estan treballant, potser no de la mateixa forma que altres anys o com els agradaria, però ens hem d’adaptar a esta situació.
La gent està treballant per a sobreviure a esta situació, no és el mateix que abans, però crec que a poc a poc la gent tornarà a treballar com es feia fins ara. Econòmicament pot ser que hi haja gent passant-ho malament, però tenim que acostumbrar-mos i estem en això.

Les Festes Majors d’estiu s’han cancel·lat però la vostra localitat també les celebra a l’octubre, hi haurà Festes d’Octubre en Queretes?
Estem convençuts que totes les activitats culturals, fins i tot les d’octubre, estan suspeses. Totes les festes programades per a enguany estan totes suspeses. L’any que ve serà un altre any i, si podem, realitzarem festes, i si no, ens haurem d’acostumar a esta nova situació. Així i tot, la gent està convençuda que tot el que són activitats és acumulació de gent, i l’acumulació de gent suposa el que suposa.

REDACCIÓ
Mitjans