Logotips d'organismes oficials

L’inici del curs escolar tindrà lloc amb la presencialitat més gran possible

El Govern d'Aragó ultima amb la comunitat educativa el començament de les classes

Reunió del president Lambán y Felipe Faci amb representants de FAPAR. / Foto: NDM

Iniciar el curs escolar amb les majories garanties de seguretat per a docents, alumnes i famílies és el principal objectiu que en aquests moments es planteja el Govern d’Aragó i que tant el president Javier Lambán com el conseller, Felipe Faci, han traslladat aquest matí als representants de FAPAR (Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes d’Aragó), en una reunió celebrada en la seu de l’Executiu.

Tant el president com el conseller han explicat que l’inici de curs tindrà lloc amb la presencialitat més gran possible, especialment en els nivells inferiors. Des del Departament d’Educació, juntament amb el Departament de Sanitat, s’està ultimant el protocol sanitari que s’aplicarà en els centres per a garantir la seguretat de l’alumnat, docents i famílies. Aquest document aborda qüestions relatives a la prevenció personal, senyalística, organització d’espais i mesures de control entre altres aspectes.

Davant les preocupacions que han plantejat els representants dels pares, des del Govern d’Aragó s’ha traslladat el desig de garantir la continuïtat del procés educatiu de l’alumnat. Per a això, el Departament d’Educació, Cultura i Esport va aprovar un pla de reforç que ofereix orientacions sobre com adaptar el currículum o sobre el pla d’acció tutorial, de manera que s’adapte al nou escenari i reculla les conseqüències que hagen pogut derivar-se de la situació de confinament, incloent la dimensió emocional, la competència digital o les mesures de seguretat i higiene.

Aquestes mesures es veuran, a més, reforçades amb les accions que els centres puguen desenvolupar dins del PROA. Precisament, el BOE va publicar ahir el repartiment de fons del Programa per a l’Orientació, Avanç i Enriquiment Educatiu (PROA). Del total de 40 milions amb els quals està dotat, el pressupost assignat a la Comunitat Autònoma d’Aragó són 1.750.000 euros.

Es tracta d’un programa que pretén contribuir a pal·liar els efectes que la pandèmia ha pogut causar en l’educació de l’alumnat especialment vulnerable en els nivells d’Educació Primària i Secundària. Aquesta dotació econòmica permetrà que els col·legis, tant públics com concertats, puguen contractar més professorat, reforçar les tasques d’orientació, realitzar desdoblegues, o impulsar programes de reforç en funció de les necessitats específiques de cada centre educatiu.

D’altra banda, i en el marc del programa nacional programa nacional “Educa en digital” de Red.es, els centres educatius aragonesos comptaran a partir del pròxim curs amb 10.000 nous equips informàtics que podran ser usats tant a l’aula com en entorns educatius no presencials. Aquests dispositius se sumen als més de 3.000 distribuïts pel Departament d’Educació des de març, data en la qual l’extensió del coronavirus va obligar a suspendre l’activitat educativa presencial, amb l’objectiu que tots els alumnes puguen participar d’activitats educatives en línia, a més de garantir l’educació a distància en el cas que fóra necessari.

Mitjans