Logotips d'organismes oficials

Frederic Fontanet: “Renunciarem al que faigue falta per a continuar veient als de sempre”

El temporal Glòria, la COVID-19 i la falta d'aigua potable no han impedit seguir amb els projectes del Consistori

Frederic Fontanet, alcalde de La Freixneda, reviu la situació en la localitat des de la seua entrada a l’alcaldia fa ja més d’un any. El temporal Glòria, la COVID-19 i la falta d’aigua potable no han impedit seguir amb els projectes del Consistori.

Durant estes últimes setmanes, com heu viscut la situació des de La Freixneda?
Com tota la Comarca, amb preocupació. El Matarranya és una comarca on hi ha molta població envellida i hem de ser previnguts.

Heu passat per situacions complicades, com quan us vau quedar sense aigua potable, com va ser?
Va ser un cúmul de coses i va passar tot molt ràpid. Va vindre el temporal Glòria, que va afectar diferents zones de la població, seguidament va arribar la COVID-19, i al poc temps, ens quedem sense aigua per nitrats. Tirant la vista arrere, ha sigut tot tan corregut… S’ha actuat ràpid, però han sigut mesos complicats.

La Freixneda es va quedar sense actes culturals molt importants.
Sense Fira d’Antiguitats, el Convent, festes, Setmana Santa… Bàsicament a partir de març l’agenda cultural i festiva de La Freixneda agafa força i enguany ho hem hagut de viure de manera diferent.
D’una banda, està l’aflicció i la melancolia per no celebrar-ho; però d’altra banda sabem que ho fem per la salut dels nostres veïns. Renunciarem a tot el que faça falta sempre que implique que la gent a la qual veiem cada dia, la continuem veient.

Durant el confinament, els bandos de La Freixneda van ser uns dels més actius de tota la Comarca. Què vau fer?
Vam veure que la gent al principi tenia por, com és evident, així que des de l’Ajuntament tractem, sense llevar el punt de mira al que passava, fer la vida una mica més amable.
Comencem posant Resistiré a les 6 de la vesprada cada dia, després afegim els aplaudiments a les 8, i a la setmana comencem a posar música cada dia amb diferents temàtiques.

Fa just un any entraves en l’alcaldia, un any difícil en el qual han passat moltes coses. Com ho has viscut?
Els nostres objectius i prioritats no han canviat i tampoc podem dir que les nostres accions s’hagen vist minvades pel que ha passat, perquè hem tirat avant moltes de les coses que volíem fer. Però és veritat que ho hem fet d’una forma diferent de la que haguérem preferit.
La situació econòmica que podríem haver tingut enguany i la que tenim realment canvien al 100%. Hem invertit més recursos a arreglar tot el que ha danyat el temporal, hem hagut d’invertir i continuarem invertint per a tindre una captació d’aigua que no de problemes. Tot això al final trastoca el que teníem pensat, però des de l’equip de govern estem contents de tot el que hem pogut realitzar malgrat la situació.

Una de les principals accions d’este Ajuntament va ser potenciar el turisme. Al març La Freixneda va entrar en la xarxa de Pobles Màgics. Què heu fet per a potenciar el turisme?
Era una aposta que teníem clara. La Freixneda té un gran potencial i calia fer molt poc per a extraure-li més. Hem millorat l’oficina de turisme, crear catelleria i començar a promocionar de manera activa tot el que es fa a La Freixneda, s’ha notat de seguida, només fa falta veure este estiu que estem superant totes les previsions.

D’altra banda, en esta legislatura també us heu compromés amb el medi ambient canviant la il·luminació.
Tenim una il·luminació diferent, més sostenible. Hem canviat les bombetes de sodi per les LED. Estem tenint un estalvi en la factura de la llum de quasi un 50%. La imatge del poble tampoc té res a veure, és una llum molt més clara i nítida. On més vida dóna és en la Plaça Major, la llum clara permet que els establiments puguen donar un millor servei del qual ja de per si donaven.

D’este primer any com a alcalde, què destacaries?
Crec que al final hem pogut desenvolupar bastants punts dels previstos. De fet, estem treballant a l’escola infantil, que per fi podrem reobrir-la. Hem treballat també en el condicionament de carrers, hem arreglat el parc infantil, la piscina, creat zones d’aparcament…

De cara al futur, quines són les intencions d’este equip de govern?
Encara ens queda molt per fer, portem un any i creiem que La Freixneda és un poble que demana una millora contínua, no podem conformar-nos.
Hem de treballar a millorar el sistema d’enllumenat, adaptant carrers i, per descomptat, hem de continuar invertint en tot el que té a veure amb la gent del poble.
Volem fer una zona de sinergia per a la gent gran i a més no podem oblidar-nos dels més xicotets del poble. Un poble sense xiquets no té vida, per la qual cosa a més de reobrir l’escola infantil hem de millorar el col·legi, el parc i fer activitats perquè els xiquets en el dia a dia, tant a l’hivern com a l’estiu puguen tindre les mateixes oportunitats que en altres zones més poblades.

REDACCIÓ
Mitjans