La DPT crea un conveni d’ajuda als municipis amb problemes de proveïment d’aigua
Les actuacions secundades seran els sondejos per a conéixer el cabal i la qualitat de l'aigua així com la perforació de sondejos d'explotació
El Butlletí Oficial de la Província (BOP) va publicar el passat dilluns un Conveni marc per a la gestió de la contractació de sondejos d’explotació i d’investigació en municipis de la província de Teruel, amb el qual la institució provincial vol millorar el suport als municipis que tenen problemes de captació d’aigua de boca de qualitat. Així, les entitats locals es podran adherir a este conveni i sobre la base de criteris tècnics s’establiran quines són les actuacions prioritàries, amb este servei que presta la institució provincial als ajuntaments, es realitzarà d’una manera més ordenada i transparent.
Les actuacions que la institució secundarà són, d’una banda, els sondejos d’investigació per a conéixer així el cabal i la qualitat de l’aigua per al consum humà i per un altre, realitzar la perforació de sondejos d’explotació, en aquells municipis on ja s’ha efectuat la fase d’investigació amb resultat positiu.
“Tots els municipis de la província es poden adherir a este conveni ara o quan tinguen problemes de subministrament” ha ressaltat Alberto Izquierdo, vicepresident de la Diputació i diputat delegat del Gabinet Geològic. “Sobre la base del pressupost es concedirà una ajuda del 80 per cent o fins a 40.000 euros als municipis” per a ajudar-los en els problemes d’aigua: “Actualment no són molts els problemes de subministrament, excepte actuacions puntuals, però sí de qualitat”.
El conveni, aprovat en l’últim ple ordinari de la Diputació, recull la documentació que han de presentar els ajuntaments interessats, que disposen per a sol·licitar l’adhesió de vint dies hàbils, a partir de l’endemà de publicar-se en el BOP. Amb tot això, el Gabinet Geològic de la Diputació de Terol establirà un ordre de prelació i actuació indicant les actuacions a escometre.
Una vegada seleccionades les actuacions, la institució provincial s’encarregarà de la tramitació administrativa dels projectes d’obra i document de seguretat, així com el nomenament de Director d’Obra i de Director Facultatiu, per a poder sol·licitar la corresponent autorització de treball a la Secció de Mines del Govern d’Aragó, a més de l’autorització de perforació a l’autoritat de conca que corresponga.
Redactats els projectes o documents tècnics necessaris, s’elaboraran els corresponents plecs de prescripcions tècniques i de clàusules administratives particulars, es tramitarà el corresponent expedient de contractació, informarà els ajuntaments adherits de l’adjudicació i es procedirà al desenvolupament de les actuacions necessàries del conveni.
Les aportacions econòmiques de les entitats locals adherides a este conveni s’establixen per trams de població i per un tant per cent del cost de les actuacions certificades, sense que l’aportació màxima de la Diputació supere la quantitat de 40.000 euros.
L’aportació dels municipis serà proporcional, de tal manera que com menys habitants tinga la localitat menys haurà d’aportar: des del 10 per cent de l’actuació per a municipis de menys de 100 habitants fins al 70% quan es tracte de municipis d’entre 3.001 i 10.000 habitants. Tot això supeditat a l’existència de crèdit per a este objectiu, que este 2020 compta amb una partida de 100.000 euros.