Logotips d'organismes oficials

Queretes recupera l’antic cementeri medieval en esteles funeràries restaurades

Durant els treballs d'instal·lació de les esteles, l'espai original va revelar nous jaciments i restes d'ossos

Els Jardins de la Corona d'Aragó, al costat de les escoles i l'espai firal, ja lluïxen les esteles funeràries restaurades. | Foto: NDM

Els Jardins de la Corona d’Aragó, al costat de les escoles i l’espai firal de Queretes, ja lluïxen esteles funeràries que van pertànyer a un antic cementeri medieval que va estar situat en el mateix emplaçament fa anys, “sempre es va pensar col·locar-les aquí, on estava l’antiga fossa”, va explicar Fernando Camps, alcalde del municipi.

Durant el procés d’instal·lació de les esteles, l’espai original va revelar nous jaciments, “quan vam fer els forats per a col·locar les esteles es van trobar inclús ossos de gent enterrada i s’anirà recuperant a poc a poc”, va aclarir Camps.

La iniciativa de condicionar l’antic cementeri va nàixer fa diversos anys per part de l’Associació Gent Jove. Des d’entonces, juntament en l’Associació El Medievo, en la qual compartixen nombrosos socis, han aconseguit localitzar i restaurar fins a 20 peces originals del cementeri. Part de les peces són originals, encara que en ajuda d’informes, estudis i arxius fotogràfics també s’han realitzat rèpliques. Un treball de l’escultor de La Freixneda, José Manuel Aragonés.

Els treballs en el cementeri medieval porten anys realitzant-se, però és ara quan s’han posat en valor. Així ho assegura el mateix alcalde: “Ho estem veient estos dies, el turisme que s’acosta al Matarranya cada vegada és més gran i veiem com a la gent, atractius com este, li agraden”. En este sentit, la recuperació del cementeri medieval “serà un valor turístic més que tindrà Queretes”.

Per a poder dur a terme esta recuperació l’Ajuntament ha comptat en l’ajuda de diferents empreses com a Construccions Banyoles, Diez Dedos o Carlos Terés.

JOSÉ BLANCH
blank Mitjans blank