Logotips d'organismes oficials

El Matarranya es prepara per la segona onada de la borrasca

El principal perill que ha portat la nevada son les plaques de gel

Les llevaneus han estat retiran la neu i tirant sal per les carreteres. / Foto: Jordi Puig

Sembla que les previsions de la borrasca Filomena es van complint al Matarranya. Ahir dijous, 8 de gener, a primeres hores de la tarda va començar a nevar per tota la comarca i no va parar fins a la nit. Este primer dia del temporal es va caracteritzar per una nevada lleugera, que va deixar gruixos de 5 centímetres com a màxim. Les baixes temperatures registrades van ocasionant a les carreteres i carrers zones perilloses amb plaques de gel.

Segons informava el president de la Comarca del Matarranya Rafa Martí, “el pla de vialitat hivernal està plenament operatiu i els camions van sortir ahir i este matí i ara les carreteres estan netes”. Estan preparats per a les pròximes hores quan la borrasca es podria complicar i deixar gruixos de neu de fins a 30cm.

Pel que fa als diferents municipis no hi ha hagut greus complicacions derivades de les nevades. Només a les carreteres s’han registrat punts més conflictius, com és el cas de la carretera de Lledó a Queretes. L’alcadesa de la localitat, Maria Teresa Crivillé explicava que en la costa a l’alçada de l’ermita de la Santa Rosa es van crear grans plaques de gel que van dificultar molt la circulació per eixe punt. La neteja de les carreteres és una de les reivindicacions recurrents en els pobles de la comarca quan es produeixen episodis de neu i glaçades.

Tot i que la nevada de dijous no va deixar grans gruixos de neu el principal perill ara és el gel. A Lledó, en previsió van repartir entre els veïns sacs de sal i han deixat un punt de recollida per si en fa falta més. Des de La Portellada, on Filomena va deixar 3 dits de neu, segons va explicar la seua alcaldessa Glòria Serrat “van estar treballant amb una abonadora tirant sal en les zones més complicades com la plaça i els accessos a la localitat, sobretot en previsió del que puga caure esta tarda i els pròxims dies”.

A Mont-roig al sud de la comarca, es van acumular uns 5 cm de neu. “No és molta, però davall s’ha quedat una capa de gel”, explicava Glòria Blanc alcaldessa de la localitat. Pel que fa a les carreteres es troben netes tant la comarcal com la nacional, per on han passat les llevaneus. Torredarques també un dels pobles del sud del Matarranya tenen la situació controlada a l’espera del que puga arribar en les pròximes hores i sobretot dissabte, quan les previsions marquen el dia més dur pel que fa a precipitacions.

Recollida de residus

Avui divendres la majoria del servei de recollida de residus s’ha donat amb normalitat, a excepció d’alguna zona concreta afectada pel gel o la neu on el camió no ha pogut accedir. De cara als pròxims dies tot dependrà de com evolucione el temporal. Segons declarava el president de la comarca “dissabte s’intentarà donar el servei si es pot i en els pobles on es fa el ‘Porta a porta’ s’han posat contenidors en diferents punts perquè la gent puga depositar les fraccions en cas que no es puga recollir per les cases”.

REDACCIÓ
Mitjans