Logotips d'organismes oficials

Gran preocupació a Massalió pel virus ‘Sharka-m’ que oblige a arrancar els presseguers

La perduda dels arbres posa en perill la continuació de la Cooperativa i en conseqüència la localitat podria perdre població

Per al moment l'única solució és arrancar els arbres. | Foto: MMB

La situació provocada pel virus del ‘Sharka-m’ que afecta els presseguers està generant molta preocupació a Massalió. Este municipi de la comarca del Matarranya treballa amb una agricultura d’explotacions familiars menudes, comptant amb un préssec de gran qualitat inclòs a la Denominació d’Origen Calanda. Al tractar-se d’explotacions familiars la majoria de la gent realitza totes les feines derivades del cultiu del préssec i per tant, el rendiment que es trau per hectàrea és molt elevat. Amb el préssec primerenc es poden traure entre 30 i 40 cèntims de mitja per kilogram i amb el tardà, amb el que es treballa principalment a Massalió, els beneficis poden ser entre 80 i 90 cèntims per kilogram de préssec. Segons apunta l’alcalde de Massalió, Rafa Martí “estem parlant d’uns 30.000 o 35.000 kilos per hectàrea i amb molt poques hectàrees la gent pot viure. A Massalió els recursos econòmics de la majoria de la gent depenen del préssec, ja que som un poble que porta 50 anys treballant amb aquesta fruita”.

El virus del ‘Sharka-m’ té diferents etapes i es detecta a la fruita quan forme cercles de diferents colors al préssec. A l’arbre, segons apunten els tècnics afecta a la floració, al correcte desenvolupament de la fruita i la seua formació. A Massalió no ha estat possible comprovar aquest fet, ja que es porta 2 anys arrancant presseguers sense haver deixat que el virus arribe al màxim d’afecció cap a l’arbre. També quan el presseguer està molt afectat, perd la fulla i deixa de ser productiu.

A finals d’any s’estime que s’haurà arrancat el 90% dels presseguers. | Foto: MMB

A Massalió durant el 2019 ja es van arrancar arbres a unes poques hectàrees, ja que el virus del ‘Sharka-m’ no té cura fitosanitàriament parlant i l’única solució actualment és l’arrancament dels arbres. Al 2020 continuava aquesta acció a unes 20 hectàrees més, el que suposa ja el 85% de les hectàrees de préssec al municipi i en aquest 2021 es continuarà fent el seguiment, fet que indica que és probable que s’arranquen unes quantes hectàrees més i que la superfície final d’arbres arrancats a Massalió siga d’un 90%. En paraules de l’alcalde, Rafa Martí “un fet que significarà que els agricultors dedicats al préssec es queden sense ingressos, si bé el Govern d’Aragó ha indicat que es podria tornar a plantar presseguers l’any 2022. En alguns casos hi haurà productors que passaran entre 5 o 6 anys sense collir préssecs fet que generarà situacions econòmiques complicades al municipi”. Martí també afegia que “afectarà ja no soles econòmicament, sinó també socialment a Massalió. La cooperativa pot arribar a tancar-se i l’escola baixarà l’alumnat per que és cert que al costat del préssec i de la cooperativa hi ha gent treballant al poble que haurà de marxar”.

El Govern d’Aragó, mitjançant la Conselleria de Medi Ambient porta més d’un any de contacte directe amb l’Ajuntament de Massalió amb diferents reunions i sembla que “el tema pot estar encarrilat, però hi han moltes dificultats perquè és una qüestió complicada i molt difícil”, explica l’alcalde de Massalió.

La Conselleria ha tret una línia d’indemnitzacions pel que es considera l’afecció als productors de préssec a causa del ‘Sharka-m’ que ronden els 15.000 euros per hectàrea i que es calcula en funció de l’edat dels presseguers, el marc de plantació i l’estat actual de l’arbre. A hectàrees amb presseguers joves i a les d’arbres majors de 10 anys d’edat l’ajuda serà menor. Segons Rafa Martí “arranca un presseguer són un mínim de 3-4 anys per a que puga a haver-hi producció i si la mitjana de les ajudes són de 13 o 14 mil euros per hectàrea que podria eixir en el millor dels casos és insuficient, ja que les despeses d’arrancar els arbres i posar en marxa novament l’explotació per a que puga produir supera aquestes quantitats. Estem treballant per buscar ajudes que puguen cobrir la falta d’ingressos d’eixos 3 o 4 anys. Esperem que ho puguem aconseguir encara que no serà fàcil”.

Presseguers arrancats. | Foto: MMB

L’acció a Massalió passa per fer un pla de reestructuració del poble, un projecte de futur que es considera clau i que en boca de l’alcalde, Rafa Martí “si no tenim aquest projecte, veig molt difícil que a Massalió a la volta de 8 o 9 anys estiguem vivint els que estem vivint ara”. La Cooperativa de Massalió podria còrrer perill, ja que si en un any normal és recol·lectaven 2 milions de kilos de préssec enguany s’han perdut 1,5 milions. Amb el mig milió de kilos de préssecs restants la cooperativa podria mantenir-se oberta, però baixant d’eixa quantitat podria obligar al seu tancament. Aquest fet podria complicar la situació de la secció de l’oli, que compensa moltes vegades les seues pèrdues amb els importants beneficis del préssec, fet que l’ajuda a compensar-la. En paraules de l’alcalde “el tancament de la Cooperativa tindria un impacte molt negatiu per a Massalió”.

A Massalió tenen clar el que ha passat amb el ‘Sharka-m’ a altres zones. Per exemple a Benissanet (Tarragona) van viure tot el procediment de l’arrancament dels presseguers, la nova plantació, tornant a produir préssecs. Rafa Martí manifestava que “creem que no s’han fet prou bé les coses, ja que portem dos anys arrancant arbres quan nosaltres pensàvem que el més lògic era arrancar-los tots de cop. Ens han explicat que hi ha un procés administratiu per actuar i l’acceptem, encara que no estem d’acord de la manera que s’ha fet. El que hem de fer és buscar solucions”.

Amb aquest propòsit, Massalió vol mirar al futur amb optimisme malgrat la difícil situació que està vivint amb la crisi generada pel virus del ‘Sharka-m’. L’alcalde, Rafa Martí creu que “tenim una zona 0 que és la zona infectada. Entenem que una de les solucions importants per a Massalió seria fer elevacions a fora de la zona 0, en un perímetre que no pogués estar afectat pel virus. Encara que si pensem que la gent es quedara sense ingressos, poques inversions podran fer. Necessitem una resposta ferma del Govern d’Aragó i mitjançant ajudes intentar solucionar aquest problema en un 80 o 90% per a que als productors els ixca el menys car possible. Hem de donar futur a la gent que es troba entre els 30 i 40 anys. Als més majors i que encara els falten uns anys per jubilar-se haurien d’aplicar-se ajudes com per exemple a Cuencas Mineras o altres regions que han patit problemes”.

Des de Massalió es demana que el Govern d’Aragó es bolque amb el municipi i amb el poble veí de Maella amb 40 hectàrees afectades pel virus del ‘Sharka-m’ per a buscar solucions de futur per a la producció del préssec juntament amb la Cooperativa i l’Ajuntament.

REDACCIÓ
Mitjans