Logotips d'organismes oficials

Valderrobres Patrimonial pretén impulsar la consolidació de la ‘Fàbrica Bonica’

Es tracta d'un edifici únic al ser una fàbrica decorada exteriorment amb pintures, fet que la fa ser molt exclusiu en tot Europa

La Fundació ja ha localitzat als propietaris de l'immoble després de diferents setmanes d'investigacions. | Foto: Marc Martí

La Fundació Valderrobres Patrimonial pretén impulsar la consolidació o restauració de l’edifici ‘La Fàbrica Bonica’, situat al terme municipal de Vall-de-roures i molt proper a l’embassament de Pena. La intenció de la Fundació és que l’edifici es consolide almenys com es troba avui en dia, com a exemple de les antigues fàbriques de paper existents a la comarca del Matarranya.

‘La Fàbrica Bonica’ de Vall-de-roures era una antiga fàbrica de paper, construïda en l’any 1791 i que va estar funcionant durant més de 100 anys fins que va ser abandonada i entrava en ruïnes. Es tracta d’un edifici únic al ser una fàbrica decorada exteriorment amb pintures, fet que la fa ser molt exclusiva tant a Espanya com a Europa. En paraules de Manuel Siurana, director de la Fundació Valderrobres Patrimonial, “es tracta d’un element destacadíssim a la comarca del Matarranya on hi havien unes 15 fàbriques de paper, si bé aquesta destaca sobre els altres per elements com les pintures o la capella existent al costat de l’edifici”.

La Fundació Valderrobres Patrimonial ja ha localitzat als propietaris de l’immoble després de diferents setmanes d’investigacions. Les actuals lleis de protecció de dades han dificultat el procés, si bé la Fundació mitjançant altres vies ha aconseguit trobar-los. Ara, segons apunta Manuel Siurana “es tracta de veure com avancen les negociacions i veure quines són també les seues intencions respecte a l’edifici. Ens agradaria adquirir-lo i consolidar-lo, mai reconstruir-lo. Volem que siga una icona de com eren les antigues fàbriques de paper”.

L’edifici de ‘La Fàbrica Bonica’ es troba en mal estat de conservació, encara que tal com informen des de la Fundació “està malament, però tampoc tant i tant mal”. Les parets exteriors de l’edifici es troben en peu, quedant molt poca cosa de la seua construcció interior. A moltes zones dels murs exteriors les pintures s’han perdut, encara que es considera que es pot estar a temps de salvar una part important de l’edifici. Al trobar-se molt a prop del pantà de Pena, la Fundació Valderrobres Patrimonial vol posar-se en contacte amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), informant-lo per veure quin pot ser el seu paper en tot el procediment. Manuel Siurana destaca que “la Fàbrica Bonica estava molt abans de la construcció del pantà de Pena, si bé es troba a 10 metres del riu Pena i en els seus 230 anys d’història ha aguantat totes les riuades que periòdicament s’han anat produint. Informarem la CHE i veurem quina és la seua resposta al respecte”.

Un dels possibles objectius amb els quals es podria treballar a ‘La Fàbrica Bonica’ és la seua declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC) si bé des de la Fundació Valderrobres Patrimonial es té clar que dependrà de l’avanç de les negociacions. Segons Siurana “l’edifici de la Fàbrica Bonica serà sostenible si té una utilitat. Si no és així, més prompte o més tard acabarà caent. Si el volen vendre, nosaltres anem a negociar amb ells perque ja els hem fet arribar una proposta”.

Donar-li un ús a l’edifici per part de la Fundació Valderrobres Patrimonial no és fàcil, ja que es troba a uns 5 kilòmetres del municipi. Des de l’entitat es considera prioritari la seua consolidació per a què és convertisca en record de com eren estes fàbriques. Segons Manuel Siurana “les fàbriques de Beseit, algunes d’elles reconvertides en complexos hotelers han modificat al 90% la seua fisonomia per tal d’adaptar-les a la seua nova funció. Amb ‘La Fàbrica Bonica’ volem mantenir-la per a que siga un record fidel del seu passat com a fàbrica de paper”.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank