Logotips d'organismes oficials

Comarca treballa en la creació de nous mapes toponímics del Matarranya

Ara s'està editant el mapa de La Vall i prompte començaran amb el de Fórnols

Video Thumbnail
Toponimia
La Comarca del Matarranya a través d'una subvenció de la Direcció General de Política Lingüística del Govern d'Aragó està treballant en l'elaboració de mapes toponímics de diferents municipis del territori. Una iniciativa que naix de la preocupació per conservar i protegir un patrimoni lingüístic qu

La Comarca del Matarranya a través d’una subvenció de la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó està treballant en l’elaboració de mapes toponímics de diferents municipis del territori.

Una iniciativa que naix de la preocupació per conservar i protegir un patrimoni lingüístic que corria el perill de poder arribar a perdre’s. Rafa Martí, president de la Comarca, explicava que “la funció d’este projecte és transcriure la realitat que teníem perquè no es perda“. Així mateix, afegia: “creiem que és molt important perquè els nostres descendents coneguen com es deien, per exemple, les partides municipals”. Este projecte permetrà afavorir la conservació d’estes paraules que s’han anat transmetent de generació en generació oralment.

Este projecte de toponímia es va iniciar en 2017 amb la col·laboració de l’Associació Cultural ASCUMA.

En primer lloc, es va elaborar un fullet de Queretes. Juan Luis Camps, va ser l’encarregat de recopilar tots els topònims amb l’ajuda dels veïns del poble i voluntaris.

Dels 700 topònims trobats, per al fullet es van seleccionar 230 els quals apareixen agrupats per tipologia i acompanyats amb un mapa del terme municipal i la ubicació dels diferents topònims.

Ana Casasús, tècnica de Patrimoni de la Comarca, explicava que ha sigut un procés llarg, ja que una vegada tenim el llistat de topònims dels voluntaris, es fa una exposició pública perquè la gent puga participar i corregir els topònims, comprovar que estiguen ben col·locats en el mapa o bé aportar-ne de nous. Una vegada exposats, es corregix i es fa arribar a la Comissió de Toponímia del Govern d’Aragó perquè queden documentats.

La Vall i Fórnols els següents
De moment només s’ha editat el mapa de Queretes. No obstant això, en estos moments s’està treballant ja, des del Govern, en l’edició del mapa toponímic de La Vall i, a més, també s’ha començat a introduir en el sistema geogràfic tota la recopilació dels topònims de Fórnols.
Casasús explicava que no és un treball fàcil i cal dedicar molt de temps a la recopilació. Per això, de moment s’està treballant en tres municipis del Matarranya, però no es descarta la possibilitat de fer també mapes topogràfics en la resta de localitats.

De fet, alguns pobles com Torredarques, La Portellada o Ràfels ja estan treballant en això. D’esta manera, quan s’acaben de recopilar tots els topònims es farà el mateix procés. Des de Comarca recorden que si hi ha algú interessat a ajudar també pot posar-se en contacte amb l’entitat.

 

REDACCIÓ
Mitjans