Logotips d'organismes oficials

Impulsen tres passaports turístics per a promocionar els castells de la província

L'associació Arcatur ha dissenyat tres rutes, i en elles s'inclouen les fortificacions de Vall-de-roures i La Freixneda

La fortificació de La Freixneda formarà part d'estes rutes que ha marcat Arcatur. | Foto: R. Lombarte

Arcatur, l’Associació per a la Recuperació dels Castells Terolencs, ha llançat els tres passaports turístics que conformaran el nou material promocional dels castells de la província, gràcies als quals s’han creat rutes al seu voltant. Un material que l’associació ha elaborat amb la col·laboració de la direcció general de Turisme del Govern d’Aragó i que inclou un total de 23 castells de la nostra província. En el recorregut pels Castells de Terol s’ha creat una ruta amb vuit castells, entre els quals apareix el de Vall-de-roures. Al mateix temps, i dins la ruta dels Castells de les Ordres Militars de la província, conformada per catorze fortaleses, trobem el castell de La Freixneda.

Rubén Sáez és el president de l’associació Arcatur, i va explicar que «des que es va crear esta entitat, l’objectiu ha estat l’estudi, la divulgació i la posada del valor del patrimoni fortificat de la província. I des d’un primer moment ens vam adonar que calia treballar en xarxa». Sáez va recordar que «a Terol hi ha moltíssims castells i fortificacions». Pendents d’un «inventari definitiu en el qual treballem, la província reunirà unes 500 fortificacions en molts variats estats», des d’aquells que estan molt conservades fins a les quals amb prou feines tenen unes ruïnes. Dins de les nombroses fortificacions que hi ha a la província, des d’Arcatur s’han creat una sèrie de rutes temàtiques a través d’estos passaports turístics.

L’amalgama d’estructures defensives que hi ha a la província és molt diversa. Sáez va remarcar que «tenim ponts, esglésies, masies, fins i tot molins fortificats», que se sumen a «muralles, recintes emmurallats, torres aïllades o torres estratègiques». Com va apuntar el president d’Arcatur, «no hi ha dos fortificacions iguals a la província de Terol». A través d’estos passaports s’ha fet una petita selecció de 23 fortificacions, i aquelles persones que aconsegueixin completar el recorregut amb el segell que incorpore esta iniciativa, participaran al sorteig de diferents premis, com ara lots de llibres, productes de proximitat o visites a pobles amb fortalesa. Per a molts municipis, el castell ha esdevingut el seu principal símbol.

Precisament, i en el marc de la promoció d’estos castells, la població de Cutanda va acollir a principis d’octubre la presentació del llibre ‘Los castillos turolenses de la Mitra de Zaragoza’, obra que ha estat impulsada a través de l’associació Arcatur. Esta publicació ha comptat, entre d’altres, amb la col·laboració de Manuel Siurana, i gire al voltant de la Mitra Caesaragustana, la qual durant l’Edat Mitjana va constituir un ample senyoriu repartit per les conques dels rius Matarranya i Martín. A l’obra apareixen ressenyades diferents fortificacions de la nostra comarca, entre les quals tenim Beseit, Fontdespatla, Massalió, la Torre del Compte i Vall-de-roures.

R. LOMBARTE
Mitjans