Logotips d'organismes oficials

Calaceit s’avance als Nadals en una fira que aposte per l’oli d’oliva

Els carrers del poble es van vestir de festa en dos dies molt animats i carregats de propostes

Video Thumbnail
Calaceit s'avance al Nadal en una fira que aposte per l'oli d'oliva
Ambient festiu i de toc nadalenc en el retorn de la Fira de l'Oli de Calaceit. La capital cultural del Matarranya va celebrar els passats 4 i 5 de desembre, en vespres del Pont de la Puríssima, dos intensos dies de fira en els quals la localitat es va omplir d'estands i de visitants. Després d'un 20

Ambient festiu i de toc nadalenc en el retorn de la Fira de l’Oli de Calaceit. La capital cultural del Matarranya va celebrar els passats 4 i 5 de desembre, en vespres del Pont de la Puríssima, dos intensos dies de fira en els quals la localitat es va omplir d’estands i de visitants. Després d’un 2020 sense fira i sense tantes coses, Calaceit va programar per a este desembre aquell Mercat de Nadal i Fira d’Oli que tanta acollida va tindre abans de la pandèmia. El públic va respondre, i centenars de veïns, visitants i segons residents van aprofitar el pont per a passejar pels carrers de Calaceit, donar la benvinguda als Nadals i conèixer l’oli i les olives de la nostra terra. Un cap de setmana en què es van programar infinitat d’activitats, en una fira impulsada des de l’ajuntament, però que ha comptat amb la col·laboració de moltes associacions del poble, així com dels productors i agricultors de Calaceit.

Carlota Núñez, alcaldessa de la població, va ser l’encarregada d’obrir la Fira de l’Oli i la Fira de Nadal, i va dir que «tant l’ajuntament com els veïns de Calaceit estem molt contents d’acollir a tots els visitants i celebrar esta fira». En la seua intervenció, Núñez va recalcar el paper que tenen les associacions perquè esta fira sigue un èxit, ja que «s’encarreguen de preparar un munt d’activitats». Per exemple, l’AMPA de Calaceit va estar en Santa Claus, que els dos dies va atendre els xiquets i xiquetes i es va fer fotos amb ells. Els alumnes de l’Escola de Música van fer recitals pels carrers de la localitat. També hi van estar implicades la junta de Santa Àgueda o l’associació Kalat-zeyd, mentre que els jóvens es van encarregar del concert de Pablo Líquido. Una fira que per al 2019 va tornar als seus orígens, ja que tal com van apuntar alguns productors, antigament la fira se celebrava per Santa Llúcia per a vendre l’oli del primer raig.

La fira va estar concentrada al centre històric de la localitat, per on van passejar centenars de visitants al llarg dels dos dies. El moment més esperat va ser l’encesa de les llums de Nadal. Es va viure dissabte a la tarde, i va ser un moment de gran afluència de públic. El regidor de Fires de Calaceit, Fran Gasulla, va concretar que «és un dels moments més bonicos i l’hora perfecta per passejar per la fira. Tenim xocolatada, arribe el Pare Noel i tanta llum done un toc especial a la plaça». A la vegada, Gasulla va entendre que per a fer una fira «hi ha molta faena, però la gent i les associacions del poble han respost molt bé». Des del consistori van voler agrair la col·laboració dels ajuntaments de Ràfels i Queretes en la cessió dels seus estands per a celebrar la fira. Una fira en la qual no van faltar els agricultors i productors locals, en uns dies de molta faena també al camp, en plena campanya de l’oliva, i que es van complementar amb estands de nadal i la presència de diferents negocis locals.

Enguany, i davant les amenaces de vent, que va respectar dissabte però diumenge hi va ser molt present, l’organització va acordar traslladar la pista de gel al pavelló. Va ser una de les activitats més esperades per al públic infantil. I és que si una cosa ha aconseguit Calaceit amb la reinvenció de la seua fira, on conviuen l’oli, el seu producte estrella, i les festes de Nadal, és que les dos temàtiques es complementen a la perfecció i fan de la Fira de Calaceit una iniciativa per a tots els públics.

R. LOMBARTE
Mitjans