Logotips d'organismes oficials

Naix ‘Mussols Arremangats’, una associació per animar la vida cultural de Fórnols

L'associació està convertint les antigues escoles de Fórnols amb el 'Niu dels Mussols', un espai que acollirà una sala de jocs per als xiquets, però que estarà obert a tots els veïns

Fórnols va albergar un taller d'envasat al buit en el qual han participat una vintena de professionals del sector hostaler del territori. Foto: NDM

El passat 13 de desembre, Fórnols va acollir una interessant sessió de cuina al buit. Un taller de noves tècniques de cocció i de treball de producte que ha estat possible gràcies al programa Pon Aragón en tu Mesa que impulse el Grup d’Acció Local, i que va reunir una vintena de professionals del sector hostaler, tant del Baix Aragó com del Matarranya. Uns tallers que van impartir els professionals Manuel Francés i Cristina Loureiro, de ‘Cuatro Fuegos’, i l’objectiu principal dels quals se va centrar en optimitzar els temps de treball a les cuines. En este sentit, Joaquín Lorenzo, que és gerent del Grup d’Acció Local, va destacar que al llarg de la sessió «vam conèixer tota la tècnica que hi ha al voltant de la cocció a baixa temperatura i l’envasat al buit, amb la idea d’aprofitar més i millor els nostres aliments de temporada, evitant deixalles d’aliments, i aprofitant els temps morts que es donen en estos negocis».

Una iniciativa que va tindre l’ajuda de l’ajuntament de Fórnols i de l’associació Mussols Arremangats, que ha nascut per a dinamitzar la vida cultural del poble. Ana Omella és una de les persones que s’amague darrere d’esta associació, i ens explique que Mussols Arremangats «vol arremangar-se pel seu poble. Fórnols és una localitat molt menuda que necessite una empenta. I esta associació ha estat creada per a dinamitzar Fórnols, donar-li visibilitat, desestacionalitzar les seues activitats i no concentrar-les durant l’estiu». Des de Mussols Arremangats ja han impulsat diferents iniciatives, i «enguany estem actuant en un pla d’acció que dinamitzarà la localitat a través d’un programa cultural que es complementarà amb la creació d’una sala de jocs». Tot això, amb la col·laboració de ‘Made in Rural’, a través d’una subvenció que els ha estat concedida i que els permetrà impulsar esta proposta cultural a la localitat.

De fet, els Mussols Arremangats tenen intenció de crear el seu propi niu. Omella ens explique que «ens vam presentar a ‘Made in Rural’ perquè volíem generar un espai de joc per als xiquets del poble. Detectem que els xiquets, quan vénen a l’estiu, es passen moltes hores amb el mòbil a la llotja de la plaça». Davant d’esta realitat, «hem decidit crear un espai de joc a les antigues escoles, el qual hem batejat com el Niu dels Mussols». Una sala de jocs per atendre les necessitats del col·lectiu infantil i adolescent, però que al mateix temps «sigue una sala dinàmica per als veïns del poble» i que celebro des de tallers de manualitats o pintura, fins a reunions o oferir un servei de perruqueria. L’associació ja està pensant algunes iniciatives per a moments en roig a Fórnols, com són Sant Blai, el 8 de març o Santa Mònica.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans