Logotips d'organismes oficials

Primera trobada de ‘Valjunquera por los Paisajes’ per a parar els projectes eòlics de Forestalia

El moviment veïnal es va reunir este dimarts a la Casa de la Vila per estudiar els passos que caldrà seguir i presentar les al·legacions corresponents

La casa de la vila de Valljunquera va albergar el dia 28 de desembre l'última reunió impulsada pel moviment veïnal. Foto. NDM

La plataforma Valjunquera por los Paisajes va celebrar la nit del passat dimarts 28 de desembre una primera reunió de contacte per a estudiar com actuar davant la imminent publicació al BOA (Butlletí Oficial d’Aragó) dels diferents projectes eòlics que la companyia Forestalia té intenció d’instal·lar al Matarranya, el Mesquí i el Baix Aragó. A través d’un comunicat, esta plataforma, que ha estat un dels moviments veïnals més actius i al mateix temps més contraris a la implantació eòlica del Matarranya, van exposar que a la reunió «s’han posat damunt de la taula les diferents mesures a seguir per a mostrar l’oposició» a estos projectes eòlics. La plataforma recorde, a través del comunicat, que Valljunquera va celebrar una consulta popular a finals de setembre, i a la qual va guanyar de manera contundent el No als projectes eòlics. Una postura que, uns dies més tard, va quedar ratificada per sessió plenària.

Des del moviment veïnal recorden que els projectes eòlics que l’empresa Forestalia té intenció de crear al territori es tradueixen en 15 aerogeneradors al terme municipal que tindran un gran impacte. Davant d’esta agressió, i seguint la mateixa direcció que van prendre quan van ser publicats els projectes eòlics de Capital Energy, des de ‘Valjunquera por los Paisajes’ anuncien al·legacions a la proposta de Forestalia. De fet, i una vegada siguen publicats els projectes al BOA, hi haurà 30 dies per presentar les al·legacions corresponents. En total, Forestalia ha anunciat la creació de set parcs eòlics que afecten tres poblacions del Matarranya, com són Valljunquera, la Vall del Tormo i Massalió. Estos projectes també tocarien diferents pobles del Mesquí, com són Bellmunt i La Codonyera, i també les poblacions de Valldesgorfa i Maella. Els projectes de Forestalia preveuen un total de 63 aerogeneradors.

Respostes al ‘Clúster Matarranya’
Fa uns dies, va ser Capital Energy qui va contestar a les al·legacions que ajuntaments i entitats han presentat als diferents projectes energètics que volen impulsar al nostre territori. Al respecte, Juanjo Pérez, que és un dels portaveus de Gent del Matarranya, va entendre que «una de les coses que més ens ha sorprès en la resposta ha estat el to. Donen una línia de continuïtat a esta superioritat moral que s’han atorgat alhora de decidir el futur del nostre territori». Pérez va considerar que estes empreses, «on posen l’ull posen la bala, i estan entossudides a portar aerogeneradors al Matarranya». Així mateix, des de ‘Gent del Matarranya’ van lamentar que «en el seu dia ens van dir que si el territori es posicionava en contra dels parcs no intercedirien i respectarien la voluntat del poble. Cosa que ha estat una gran mentida, no sol per part de Capital Energy, sinó també per part de Forestalia».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans