Logotips d'organismes oficials

La Diputació avançarà als ajuntaments els tributs locals dels tres primers trimestres

Parlem d'una aportació total de 25 milions d'euros, amb la intenció de facilitar la gestió econòmica dels consistoris

Manuel Rando, president de la Diputació, analitzant els tributs locals dels consistoris. Foto: NDM

Els ajuntaments de la província rebran en els pròxims dies l’avançament a compte dels tributs locals que la Diputació recaptarà al llarg dels tres primers trimestres de l’any. En total, són prop de 25 milions d’euros que pretenen augmentar la liquidés de la tresoreria dels consistoris. Gràcies a esta fórmula, que s’ha posat en marxa durant esta legislatura, els diners immobilitzats no es gasten, però sí que s’utilitzen en format de préstec i amb l’objectiu principal de facilitar el funcionament diari dels ajuntaments, competència principal de les diputacions provincials.

Sobre esta matèria, el president de la Diputació Provincial, Manuel Rando, va assegurar que «tindre esta quantitat de diners a principis d’any està ajudant els ajuntaments a posar en marxa accions que d’una altra manera és més difícil, ja que es troben moltes vegades limitats per haver de complir amb els tancaments d’exercici quan els diners que recapten els acaben d’arribar o encara no han arribat». El president de la Diputació va reivindicar una idea «imaginativa» de l’equip de govern que ja es va posar en marxa «fa ara tres anys, abans que comencés la pandèmia i es permetés utilitzar els romanents de tresoreria immobilitzats», i que va servir per a donar ús a uns diners «que simplement tenien guardats per la falta de gestió durant el passat, i que estava directament relacionat amb l’execució dels pressupostos».

Rando va recordar que esta fórmula d’avançar tributs ha estat replicada després a les altres administracions provincials, per la qual cosa «s’ha revelat com una gran idea per a la tresoreria dels ajuntaments». En este sentit, la Diputació té altres instruments per a millorar el finançament dels ajuntaments. Com la Caixa de Cooperació, que permet demanar a la institució provincial préstecs a cost zero i condicions de devolució avantatjoses i que, després d’augmentar en el pressupost del 2020 des dels 100.000 euros als 5 milions, el pressupost de 2022 s’ha doblat i arribarà a la xifra rècord de 10 milions d’euros.

REDACCIÓ
Mitjans