Logotips d'organismes oficials

El sector turístic i el producte de proximitat es promocionen a Madrid

El Matarranya va ser convidat a les jornades 'La gastronomia com a imperi dels sentits' que impulse la Universitat Carlos III i el Cercle de Belles Arts

La representació del Matarranya, en una imatge de les jornades viscudes a Madrid. Foto: NDM

El departament de turisme de Comarca del Matarranya i l’Associació d’Empresaris del Matarranya van viatjar el passat 21 de juny a Madrid dins dels cursos d’estiu que impulsen el Cercle de Belles Arts i la Universitat Carlos III. I és que enguany, en el marc del taller La gastronomia com a imperi dels sentits, s’ha viscut una jornada dedicada al nostre territori, en la qual restauradors van aprofitar per a promocionar el producte de proximitat. Pel que fa a ambaixadors del Matarranya, van estar la Fonda Alcalá de Calaceit, que este 2022 està de centenari, parlant dels fesols i areng. També va assistir la Fábrica de Solfa de Beseit, que va parlar del Fesol de Beseit. Per la seua part, el Molí de l’Hereu de Ràfels va parlar del seu projecte mentre que des de Mas de Torubio de Queretes es van centrar en el vi i Mas de Flandí de Calaceit va versar sobre els olis del Matarranya. Una interessant jornada que a més va comptar amb la presència de l’àrea de Turisme del Matarranya, que va promocionar el territori com un destí que connecte paisatge i gastronomia i que es ven a través de tots els sentits.

Des de La Fábrica de Solfa, Javier Moragrega va destacar que “dins d’este taller, el Matarranya vam ser convidats a la sessió d’un dia”. Una jornada que “van aprofitar per a difondre el nostre territori”, tant el paisatge i el patrimoni cultural com “la nostra riquesa gastronòmica”. El Matarranya va ser convidat a este taller per Juan Ángel Vela, membre de la Reial Acadèmia Gastronòmica d’Espanya, després de descobrir i visitar recentment el Matarranya, “on va quedar enamorat de la zona, del seu paisatge i de la seua filosofia”. Una sessió on es va parlar de cuina, de recuperació del patrimoni a través del turisme i de producte de la terra com a segell d’identitat. De fet, Moragrega va considerar que “és imprescindible reconèixer la producció local, ja que sense els agricultors i els ramaders que hi ha darrere no podríem tindre productes a la nostra taula i als nostres restaurants”. Des del Matarranya van afegir que “sense món rural difícilment tindrem bona gastronomia”, ja que “si no es cuide el paisatge i no es cuide el sector primari tindrem un gran problema per al present i futur del nostre país”.

Els tallers ‘La gastronomia com a imperi dels sentits’ es viuen a Madrid des de fa set edicions, i hi sol participar un públic jove així com docents de la Universitat Carlos III de Madrid. Esta és la primera vegada que participe el Matarranya, i en esta experiència hi han assistit tant restauradors com productors del territori. De fet, la gastronomia i el maridatge s’han consolidat com una bona manera de promocionar i fer conèixer el Matarranya.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans