Logotips d'organismes oficials

Germanor entre veïns d’Aragó, Catalunya i València a la Festa del Tossal del Rei

Veïns de les tres autonomies es retroben a la ratlla que separe els termes de Vall-de-roures, La Pobla de Benifassà i La Sénia. També han començat les Jornades Europees de Patrimoni

El Tossal del Rei está situat a 1.350 metros d'altitud i fa frontera entre tres comunitats. | Foto: NDM

Hi ha racons i punts geogràfics que tenen una càrrega simbòlica molt rellevant. I un d’ells és el Tossal del Rei. Situat a 1.350 metros d’altitud, a la part meridional dels Ports de Beseit, és el punt que separe els termes municipals de Vall-de-roures, La Pobla de Benifassà i La Sénia. És a dir, la frontera entre Aragó, el País València i Catalunya, respectivament. Diu la llegenda que allí s’hi trobaven de forma regular els reis d’estos tres territoris per parlar i debatre sobre les qüestions que més els hi afectaven. Què hi ha de cert, en esta història, és un misteri. Però el que no podem obviar és que inspirada en la llegenda, la Mancomunitat de la Taula del Sénia ha fet de l’ascens al Tossal del Rei la seua festa. Una festa que es va celebrar el passat 2 d’octubre, que va estar marcada per la germanor entre veïns i en la que van assistir tant aragonesos com catalans i valencians.

Tere Adell és la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, i va destacar que «un any més, hem tornat a pujar al Tossal del Rei. I va ser un dia magnífic. Ens va acompanyar el temps i va haver molta participació de públic». De fet, «molts de natres només ens veiem d’any en any al Tossal del Rei, i és un moment molt emotiu». L’ascens al Tossal del Rei no va deixar indiferent ningú. I és que «d’aquí dalt tens unes vistes privilegiades. Veus el mar, les Illes Columbretes i Peníscola. Però mirant cap al Matarranya també tens unes vistes espectaculars. Es veuen Mont-roig, Queretes, Calaceit… L’alcalde de Fredes inclús ens va explicar que en dies molt clars des d’aquí dalt es veuen les torres de la Marededéu del Pilar de Saragossa. Des de la Taula del Sénia van entendre que «l’ascens al Tossal del Rei, punt d’unió dels tres territoris, explique molt bé la filosofia de la Mancomunitat».

Paral·lelament, i dins del programa d’activitats que impulse tots els anys la Taula del Sénia, durant esta tardor s’estan celebrant les Jornades Europees de Patrimoni, que enguany estan dedicades al patrimoni sostenible i la biodiversitat. El programa d’este 2022 englobe 25 activitats diferents, entre elles dos al Matarranya. Sobre esta matèria, Tere Adell va recordar que «el pròxim 16 d’octubre, en diumenge, tindrem una escapada fins al ginebre mil·lenari del Mas de Ginero, al terme de Pena-roja, un arbre d’una gran singularitat». Al mateix temps, i de cara al 6 de novembre, està prevista «una ruta al Parrissal de Beseit, un paratge únic. Serà una ruta especial perquè l’ajuntament l’ha obert recentment, i crec que serà molt interessant». Des de la Taula del Sénia aconsellen a totes les persones que estiguen interessades en assistir a estes activitats a inscriure’s prèviament pels ajuntaments corresponents.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans