Logotips d'organismes oficials

La Fira de Mont-roig atrau al públic amb els millors productes de la zona

Els carrers de la localitat es van omplir de gent i parades durant tot el cap de setmana. El bon temps i un programa ple de propostes va fer del certamen firal tot un èxit de participació

Video Thumbnail
Mont-roig commemora la XXXI Fira de l'Alimentació i l'Artesania amb un munt d'activitats
Mont-roig ha estat escenari de la XXXI Fira de l'Alimentació i Artesania durant este passat cap de setmana. Una de les fires més antigues i tradicionals de tota la comarca del Matarranya, que es remunta al segle XIV. Enguany ha comptat amb la presència de més de 50 estands entre artesania, alimentac

Mont-roig ha estat escenari de la XXXI Fira de l’Alimentació i Artesania durant este passat cap de setmana. Una de les fires més antigues i tradicionals de tota la comarca del Matarranya, que es remunta al segle XIV. Enguany ha comptat amb la presència de més de 50 estands entre artesania, alimentació i venda ambulant, a més de diferents tallers i propostes culturals i festives. Mont-roig s’ha vestit de festa i color per a commemorar una nova edició de la seua fira, que es remunta a l’any 1382, i que enguany ha estat marcada per un gran ambient i una millor temperatura. Els principals carrers del poble, així com la plaça de l’ajuntament i la plaça de Josa, van ser el centre neuràlgic d’una fira que ha servit per a promocionar la qualitat dels productes del territori. Més de 50 paradetes, tallers, teatre infantil, batucada, els gaiters, fins i tot un home orquestra, han estat els reclams de la fira.

Fa uns anys l’ajuntament va posar en marxa amb èxit els ‘gustazos’, uns tiquets de degustació per als productes de les parades d’alimentació. En esta edició, els ‘gustazos‘ no han parat de circular. Així ho testificava Yolanda Guarc, de la botiga Roquet i paradista de la fira. “Els ‘gustazos‘ funcionen molt bé, perquè la gent pot anar degustant els productes en els diferents llocs i el venedor, encara que no venga producte directe, sí que fa tapes”.

Durant els dies de fira també hi ha hagut demostracions de tall de pernil i degustació de diferents productes de la zona. La cita ha inclòs enguany, i com a novetat, tres tallers d’artesania perquè els més joves conegueren alguns dels oficis tradicionals que es realitzaven en la zona. Uns oficis tradicionals que encara es practiquen a la comarca del Matarranya, com és el treballador de l’espart. També hi havia un lutier i una filadora de cotó. Tant els veïns de Mont-roig com els visitants van poder sorprendre’s de veure’ls treballar i aprendre alguna cosa sobre estos oficis fent diferents treballs manuals. José Luis Ocón, lutier, destacava que “a la província hi ha molta música, sobretot bandes”, i sempre hi ha algun instrument que necessita una posada a punt o una reparació. I és allí on el treball artesanal del lutier cobra importància. “Hi ha poca gent que es dedique a este ofici perquè fins ara no hi havia uns estudis reglats, però ara això està canviant. Per exemple al País Basc hi ha una escola i a Anglaterra hi ha estudis universitaris”, comentava Ocón.

Un dels punts imprescindibles perquè la fira siga un èxit és la meteorologia. I en esta ocasió el temps ha acompanyat. “A l’ésser una fira d’exterior, això és clau perquè la gent acudisca i es quede”, afirmava Gloria Blanc, alcaldessa de la localitat. El bon clima ha propiciat que la gent es quedés al carrer i consumís. I així ho van confirmar des de la comissió de festes, que portaven la barra de la fira, i on no van parar de treballar.

M. JIMÉNEZ / I. APARICIO
Mitjans