Logotips d'organismes oficials

Massalió instal·le 50kw en plaques solars per a reduir en la factura de la llum

S'han instal·lat 30kw al magatzem municipal i uns altres 20kw al salon. La previsió del consistori és reduir el gasto elèctric en un 40 per cent una vegada aplicada la compensació d'excedents d'autoconsum

Les instal·lacions solars estan repartides entre dos edificis municipals. | Foto: M.M.B.

Massalió ha instal·lat un total de 50kw en plaques solars fotovoltaiques per a reduir en la factura de la llum. Els preus disparats del consum energètic, així com l’aposta per una transició progressiva cap a energies més sostenibles, ha motivat el consistori a impulsar este projecte. Es tracte de dos instal·lacions fotovoltaiques que estan repartides entre les teulades del magatzem municipal i el salon. Pendents de l’aprovació de la compensació d’excedents d’autoconsum, i que ha de fer la companyia elèctrica, l’ajuntament espere reduir amb estes plaques fotovoltaiques un 40% en la factura de la llum, tant en el consum dels edificis municipals, com en l’enllumenat públic i el sistema de pujada d’aigua de boca. D’esta manera, Massalió se sume a altres ajuntaments del Matarranya que durant els últims anys han apostat per les energies verdes i l’opció de l’autoconsum.

Rafa Martí és l’alcalde de Massalió, i va explicar que «des de l’ajuntament entenem que s’ha de fer autoconsum. La llei, tot i que ara es vol modificar, diu que tot allò que està a 500 metros de la instal·lació es considere autoconsum», de manera que «hem posat plaques solars a dos edificis municipals». En concret, s’han instal·lat 30kw al magatzem municipal i 20kw més al salon. Gràcies a estes ubicacions, pràcticament s’arribe a tot el poble, de manera que les instal·lacions serviran «per a reduir la factura de la llum de tots els edificis municipals, però també per a rebaixar el cost de l’elevació d’aigua de boca del poble». Martí va recalcar que «a Massalió hem fet de tot. Hem posat rellotges solars, tenim adaptadors, ens hem passat al led… I encara així, les factures de la llum fan tremolar». D’aquí que l’ajuntament haja fet un passet més a través de l’energia fotovoltaica.

Sobre les instal·lacions solars, Rafa Martí també va entendre que «últimament s’està parlant molt de cooperatives d’autoconsum», una fórmula que, al seu entendre, «no pareix fàcil als pobles menuts, encara que s’han de començar a valorar». L’alcalde de Massalió va considerar que «apuntar-se a l’autoconsum és complicat». No per la fórmula en sí mateixa, sinó perquè «la realitat de molts pobles és que la meitat de les cases estan buides i en moltes d’elles s’ha de fer una rehabilitació integral addicional perquè l’autoconsum sigue rendible». Per tant, esta eficiència energètica ha d’anar acompanyada de projectes d’aïllament i de reforma de les cases, un gasto afegit per al propietari. Pel que fa a la regulació de plaques solars, Martí va recordar que «al poble no tenim ordenança sobre la instal·lació de plaques als teulats». Ara bé. Les instal·lacions han de respectar sempre la mateixa pendent del teulat.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans