Logotips d'organismes oficials

El president de la Diputació atén la petició d’Arturo Aliaga i cesse al vicepresident Izquierdo

La crisi interna del PAR esquitxe l'administració provincial. Manuel Rando no ha volgut valorar la petició d'Aliaga i justifique la decisió acatant l'acord de legislatura. Izquierdo, molt crític amb Aliaga

El fins ara vicepresident Alberto Izquierdo, a la dreta, durant la presentació dels Presupostos de la Diputació. | Foto: NDM

La crisi interna del PAR està esquitxant per tot arreu i a escassos mesos d’unes eleccions autonòmiques i municipals. Sense anar més lluny, este matí el president de la Diputació Provincial, Manuel Rando (PSOE), ha anunciat la destitució del fins ara vicepresident de la casa, Alberto Izquierdo (PAR), atenent a la petició que el president del Partit Aragonès, Arturo Aliaga, va fer ahir mateix sobre la figura d’Izquierdo. En la seua intervenció, Rando no ha volgut fer declaracions sobre la petició d’Aliaga, i ha justificat la decisió acatant l’acord de govern que van tindre a inicis de legislatura el PSOE i el PAR. De fet, tots dos partits van arribar a un acord de pacte a nivell autonòmic, tant al Govern d’Aragó com a les Diputacions, Comarques i ajuntaments. Uns pactes que es van fer entre les direccions dels partits, i acatant també les decisions que es prenien en el nomenament de càrrecs.

Alberto Izquierdo ha segut cessat del càrrec de vicepresident com també de delegat dels Serveis d’Aigua, Infraestructures, Vies i Obres i el Parc de Maquinària, entre altres. Izquierdo té un pes important dins del PAR. És secretari general del partit, i ha estat una de les persones crítiques que ha qüestionat Aliaga per no recórrer la sentència que anul·lava l’últim congrés del PAR, on va ser reelegit precisament Aliaga com a màxima autoritat dels aragonesistes. Recordem que des de la celebració de l’últim congrés del partit, viscut el passat octubre de 2021, el PAR està dividit i una massa crítica va dur el congrés als tribunals per entendre que es cometien irregularitats. La tensió va explotar dilluns d’esta setmana quan 18 dels 25 membres de l’executiva presentaren un recurs contra la sentència, entenent que seria l’única manera de poder assegurar la presència del PAR a les pròximes eleccions de maig.

Alberto Izquierdo qüestione Aliaga
Les primeres paraules del fins ara vicepresident de la institució provincial no s’han fet esperar. Alberto Izquierdo ha manifestat que «el cessament l’entenc. Manolo pertany a un partit polític. Això és un acord de partits. El president del PAR li haurà comunicat la decisió al president del PSOE, i el president del PSOE a ell». Per tant, «no tinc res que retraure a Manuel Rando. Hem treballat bé, junts. I seguirem treballant fins a final de legislatura perquè les coses vagen bé». Izquierdo va insistir en que «farà tot el possible perquè esta Diputació continue funcionant, i que no li facen la vida impossible al president, que serà l’objectiu d’algú». Per tant, «seguir sumant, que el pressupost i l’annex de pressupost continuen endavant. Això faré». Hem de recordar que la presència del PAR per a formar govern provincial ha segut clau, perquè el PSOE i el PP tenen 9 diputats en una cambra on la majoria està en 13.

En canvi, Izquierdo no va tindre unes paraules tan amables cap a Arturo Aliaga, president del PAR. De fet, Izquierdo va manifestar que «a mi, el senyor Aliaga ni m’ha cridat. Desconec els motius» d’esta decisió fulminant. «Entenc que és per portar la contrària». Però «quan un partit polític deixe de funcionar com un partit democràtic, s’acabe convertint en una dictadura i s’afuselle a qui no pense igual». Al mateix temps, Izquierdo es va preguntar quins passos seguirà ara Aliaga: «ens convocarà o igual fa una modificació estatutària i cree un partit unipersonal. Li vam demanar per escrit una executiva i una convocatòria de primàries. El temps s’acabe. Tots els partits, exceptuant Ciutadans i Teruel Existe, han confirmat candidats» per a les pròximes municipals i autonòmiques. «Tot el món, excepte natres, que no sabem si anem o venim. No ens ha respost, i l’únic que ha fet és cessar a la gent».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans