Logotips d'organismes oficials

La Freixneda es disfresse “de cine” per a viure les festes de Carnaval

Ha segut la primera població en celebrar el Carnestoltes, que en uns dies s'estendrà per unes quantes poblacions del Matarranya

Video Thumbnail
La Freixneda es vesteix de cine per a obrir el 'Carnestoltes' al Matarranya
El Matarranya ja ho té tot preparat per a viure una de les festes més desenfrenades de l'any. Avui mateix, dijous gras, comence oficialment el Carnaval. Uns dies en els quals tot s'hi val, i on escoles i poblacions albergaran diferents activitats amb els disfrassos, la sàtira i la transgressió de fo

El Matarranya ja ho té tot preparat per a viure una de les festes més desenfrenades de l’any. Avui mateix, dijous gras, comence oficialment el Carnaval. Uns dies en els quals tot s’hi val, i on escoles i poblacions albergaran diferents activitats amb els disfrassos, la sàtira i la transgressió de fons. El ‘Rei Carnestoltes’ tornarà a fer de les seues estos dies, i després d’uns anys en els que algunes propostes van quedar cancel·lades per la pandèmia, el territori recuperarà una de les festivitats més acolorides de l’hivern. Sense anar més lluny, La Freixneda va organitzar el dissabte passat el seu particular Carnaval, amb actuació de la batucada Alcabatuk, integrada per bastants músics locals, i disfrassos infantils a la tarde, així com concentració, sopar popular i festa per als adults per la nit. Enguany, la temàtica van ser el cine i les pel·lícules.

Xiquets i pares van participar de la proposta que va impulsar l’AMPA de La Freixneda a la tarde, en una plaça major que va estar amenitzada pels ritmes bailongos i carnavalescos de la batucada. Música en viu que es va complementar amb la projecció posterior d’una pel·lícula infantil a la ‘Sala de los Menesteres’. Per la nit, més de 70 persones es van inscriure al sopar que va organitzar la Comissió de Festes, per a després continuar la nit amb festa popular. Des de La Freixneda, l’alcalde de la localitat, Frederic Fontanet, va explicar que “Carnaval és un dia festiu molt animat, i el que busquem és que els veïns s’ho passon bé”. Una jornada molt completa, que “ha començat amb rua i actuació a la plaça, així com la projecció d’una pel·lícula” amenitzada amb confits i tot, per a la nit fer el salt “al Carnaval dels adults” i festa popular.

Fontanet va recordar que La Freixneda “tenia una tradició carnavalesca que amb els anys es va anar perdent”, i d’un temps cap aquí “es va decidir recuperar el Carnaval”. Cada any la festa va a més, i el que es busque des de la Comissió de Festes, l’AMPA i l’ajuntament és que els veïns participen d’aquelles festes d’hivern que coste una mica més eixir de casa. Disfrassos originals, tant a la plaça com al saló, i que van ser el punt de partida d’unes festes que al llarg dels pròxims dies s’estendran per diferents poblacions del Matarranya. Sense anar més lluny, este dissabte arribe el Carnestoltes de Vall-de-roures i el de Massalió, que solen tindre una bona resposta. Pel cap de setmana del 25 de febrer, Arenys de Lledó, Calaceit, Valljunquera i la Vall han fixat el seu propi calendari, mentre que a Queretes ho han preparat per al dia 4 de març. A Pena-roja, per no coincidir amb altres actes culturals i esportius que tenen en agenda, han traslladat el seu Carnestoltes a l’11 de març.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans